Konference, semináře

Semináři Prehistorická a současná zemětřesná aktivita v České republice

Ústav struktury a mechaniky hornin Akademie věd České republiky (ÚSMH) pořádá 25. září 2017 od 13 h seminář Prehistorická a současná zemětřesná aktivita v ČR. Místem konání je budova Akademie věd ČR, Národní třída 3, Praha 1. Odborníci z ÚSMH dlouhodobým zkoumáním zjistili, že v posledních 20 tisících letech docházelo na našem území (v Dolním Slezsku či v západních Čechách) k zemětřesením o magnitudu až 6,5 Richterovy stupnice. Dosud se mělo za to, že v Česku se takto silná zemětřesení v minulosti nevyskytovala.

Tématem semináře budou poznatky o těchto objevech, ale i mnohé další o historické i současné zemětřesné činnosti v ČR i ve světě. Akce je určena laikům i odborníkům. Vystoupí profesor z univerzity v americkém San Diegu Thomas Rockwell, dále dr. Petra Štěpančíková a dr. Jiří Málek z ÚSMH a dr. Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.
Účast je bezplatná. Kvůli omezené kapacitě přednáškového sálu je ale nutné potvrzení účasti nejpozději do pátku 22. září na e-mail: irsm@irsm.cas.cz.

tisková zpráva, wd