Průmysl a obchod

CEEC Research: Více než dvojnásobný počet projektových kanceláří postrádá oproti loňsku vedoucího projektů

Klíčovými faktory brzdícími v současné době další růst projektových firem jsou byrokracie státu, nekvalitní legislativa a nedostatek zkušených pracovníků. Chybí nejen samotní projektanti, ale také vedoucí projektů, které oproti minulému roku letos postrádá více než dvojnásobný počet projektových kanceláří. Problém nedostatku pracovníků by podle ředitelů mohlo pomoci vyřešit školství zajištěním vyučujících s dostatečnými zkušenostmi, větším množstvím praktické výuky v rámci předmětů a povinnou praxí v projektové nebo stavební firmě.

Vyplývá to ze Studie projektových společností 2017 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se společností Graitec.

Hlavními negativními faktory, které aktuálně nejvíce brání českým projektovým firmám v růstu, jsou podle jejich ředitelů přílišná byrokracie ze strany státu společně s nekvalitní legislativou a nedostatek zkušené pracovní síly. Na stupnici od 0 do 10, kde desítka představuje faktor maximálně brzdící rozvoj firmy, přiřadili projektové kanceláře těmto vlivům průměrnou hodnotu 7,6, respektive 7,1 bodu. Ve srovnání s minulým rokem, kdy byl nedostatek zkušených pracovníků hodnocen známkou 5,2, tak můžeme sledovat téměř čtyřicetiprocentní nárůst vážnosti negativního vlivu tohoto faktoru. V případě projektových společností zaměřených na inženýrské stavby představuje nedostatek lidských kapacit v letošním roce dokonce největší brzdou dalšího rozvoje (7,3 bodu z 10). Nejméně růstu projektových firem naopak brání nedostatečná optimalizace interních procesů (3,1 bodu z 10) a nedostatečné vybavení (3,3 bodu z 10).

V polovině (49 procent) případů přitom firmám nejvíce chybí samotní projektanti, citelný nedostatek zaměstnanců na pozici vedoucích projektů pak vyjádřily dvě pětiny (41 procent) ředitelů společností. Z hlediska nedostatku vedoucích projektů jde přitom oproti minulému roku (17 procent) o více než dvojnásobné navýšení poptávky. Pracovníci managementu a back office naopak chybí jen minimálnímu počtu projektových kanceláří (2, respektive 4 procenta).

Ze strany českého technického školství by přitom podle ředitelů projektových kanceláří pomohlo problém s nedostatkem pracovních sil vyřešit především zajištění vyučujících s dostatečnými zkušenostmi a délkou praxe a více praktické výuky v rámci předmětů. Na stupnici od 0 do 10, kde desítka maximálně pomáhá odbourat problém nedostatku pracovníků, dostaly tyto dva faktory 7,8, respektive 7,6 bodu. Významným přínosem by také podle ředitelů byla povinná praxe v projektové nebo stavební firmě (7,2 bodu z 10). Nejmenší vliv na úspěšné řešení problému by naopak mělo omezení humanitních oborů (5,6 bodu z 10). Podle společností zaměřených na projektování inženýrských staveb by výrazně pomohla i větší propagace technických oborů a zvýšený apel na rodiče potencionálních žáků (7,3 bodu z 10).

V otázce vzdělání nastupujících pracovníků požadují projektové společnosti u více než dvou třetin (69 procent) vzdělání vysokoškolské a u čtvrtiny (27 procent) pak středoškolské v oboru. Jen u čtyř procent nových zaměstnanců je vyžadováno obecné středoškolské vzdělání. Toto rozdělení preferencí bez významnějších rozdílů platí pro projektové kanceláře bez ohledu na jejich zaměření.

Studie projektových společností 2017 bude publikována na největším setkání ředitelů investorských a projektových organizací v České republice – Konferenci ředitelů projektových společností 2017 – 19. září.

tisková zpráva