Průmysl a obchod

Developer Central Group loni zdvojnásobil zisk na 1,2 miliardy

Central Group, jeden z největších bytových developerů v Česku, loni meziročně zdvojnásobil čistý zisk na rekordních 1,2 miliardy korun. Příjmy z prodeje a investic mu vzrostly o polovinu na 5,5 miliardy korun. ČTK to sdělila mluvčí firmy Marcela Fialková.

Loni prodal Central Group téměř 1250 bytů, meziročně o čtvrtinu více. Příjmy z prodeje bytů, domů a parcel podle majitele firmy Dušana Kunovského vzrostly hlavně kvůli velkému růstu cen na trhu a také zařazením většího počtu dražších a nákladově náročnějších projektů blíže centru Prahy do prodeje. Rekordní zisk v loňském roce podle něj ovlivnil fakt, že tržbami se příjmy z prodeje stávají až v okamžiku převodu prodaného bytu na klienty v katastru nemovitostí, tedy po kolaudaci bytu. Loni firma dokončila Residenci Garden Towers na Žižkově se 700 byty, která se stavěla a prodávala přes dva roky. Všechny prodané byty za celou dobu prodeje tak do účetnictví jako tržby vstoupily až v loňském roce.

Skupina Central Group zahrnuje přes 70 firem. Na trhu působí 23 let. Dokončila 151 bytových projektů a prodala více než 13 000 nových bytů, domů a parcel. Zaměřuje se téměř výhradně na Prahu a okolí.

zpráva ČTK