Průmysl a obchod

Majitelem firmy Wärme se má stát síť stavebnin DEK, věc posuzuje ÚOHS

Novým majitelem velkoobchodního a maloobchodního prodejce zboží a materiálu pro topenáře, plynaře, sanitu nebo vzduchotechniku Wärme, spol. s r. o., se zřejmě stane pražská firma DEK, která provozuje síť stavebnin. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z webu úřadu.

Úřad bude posuzovat oblasti velkoobchodního a maloobchodního prodeje zboží pro obor voda, topení, plyn, sanita a vzduchotechnika. Rozhodnutí by měl vydat zhruba do měsíce.

Brněnskou společnost Wärme dosud vlastnili podnikatelé Metelákovi, její výnosy předloni překročily hranici 300 miliónů korun.

DEK je síť českých stavebnin, kterou vlastní miliardář Vít Kutnar. Společnost nedávno avizovala, že chce koupit i firmu VPS CZ, jež zabezpečuje sortiment pro pokrývače, tesaře, klempíře, izolatéry, fasádníky, ale i komplexně zaměřené stavební firmy. Také tuto transakci má na stole ÚOHS.

Stavebniny DEK vznikly v roce 1993 pod názvem Dektrade, v roce 2007 se společnost transformovala do holdingové struktury a vznikla skupina DEK. Kromě prodeje stavebnin skupina provozuje půjčovnu strojů a nářadí či klempířské dílny. Obrat skupiny v roce 2015 dosáhl 10,28 miliardy korun, o rok později to bylo 11,6 miliardy korun.

zpráva ČTK