Průmysl a obchod

CEEC Research: Objem projektových zakázek zadaných v první polovině roku 2017

V prvních šesti měsících letošního roku bylo konkrétním dodavatelům zadáno celkem 510 zakázek na projektovou přípravu v hodnotě 3,35 miliardy korun a v meziročním srovnání se jedná o významný nárůst počtu i objemu ukončených soutěží. Aktivita veřejných investorů v přípravě nových výběrových řízení naopak meziročně vykazuje výrazně zápornou bilanci. Tento stav je však ovlivněn vysokou srovnávací základnou rekordního roku 2016. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci června 2017.

V červnu letošního roku vypsali veřejní investoři celkem 31 výběrových řízení na projektové práce v souhrnné hodnotě 247 miliónů korun a oproti srovnatelnému období minulého roku jde o třetinový (36,7 procenta) pokles počtu a desetinový (10,6 procenta) pokles objemu vyhlášených soutěží.

V první polovině roku 2017 se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo celkem 152 soutěží na projektové práce v souhrnné hodnotě 1,4 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje více než dvoupětinový (41,8 procenta) pokles počtu vypsaných výběrových řízení. Významný pokles zaznamenal i objem ohlášených investic, a to o 69 procent. Při srovnání je však třeba brát v úvahu, že tento stav ovlivnily velké zakázky z ledna 2016 (E.ON Distribuce a Dopravní podnik hl. m. Prahy) a celkově vysoká srovnávací základna minulého roku.

Z výše uvedených výběrových řízení již bylo ukončeno a zadáno konkrétním projektovým firmám 28 procent, které ale představují jen desetinu (11 procent) z celkového objemu ve vypsané hodnotě 154,3 miliónu korun.

Od ledna do června 2017 státní investoři ukončili a zadali konkrétním projektovým firmám celkem 510 zakázek, což v meziročním srovnání představuje tříčtvrtinový (72,3 procenta) nárůst. Objem zadaných zakázek dosáhl hodnoty 3,35 miliardy korun a oproti srovnatelnému období minulého roku se jedná o nárůst o 256,2 procenta. Tento vývoj byl významně ovlivněn změnou zákona o veřejných zakázkách z října 2016. Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících dojde ještě k aktualizaci a upřesnění dat.

tisková zpráva