Průmysl a obchod

CEEC Research: V květnu zadali veřejní investoři stavební práce za 14,3 miliardy

V prvních pěti měsících roku 2017 zadali veřejní investoři konkrétním stavebním firmám 1933 zakázek v hodnotě 43,9 miliardy korun, což meziročně představuje třetinový nárůst počtu a dvoutřetinový nárůst objemu. Za měsíc květen bylo dále vyhlášeno 150 soutěží na stavební práce v celkové hodnotě 14,3 miliardy korun a za tento rok je to vůbec poprvé, kdy má měsíční aktivita investorů v přípravě nových investic z hlediska objemu meziročně kladnou bilanci.

Významnou měrou k tomuto výsledku přispěly tři velké železniční infrastrukturní zakázky. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci května 2017.

V květnu letošního roku bylo veřejnými investory vyhlášeno celkem 150 výběrových řízení na stavební práce v souhrnné hodnotě 14,3 miliardy korun, což sice v meziročním srovnání představuje poloviční (52,2 procenta) pokles počtu vypsaných soutěží, avšak zároveň se jedná o dvoupětinový (38,1 procenta) nárůst hodnoty stavebních investic. Vůbec poprvé tak v letošním roce vykazuje měsíční objem ohlášených výběrových řízení oproti minulému roku kladnou bilanci. Největší výběrové řízení měsíce května v hodnotě 6,24 miliardy korun vypsala Správa železniční dopravní cesty na modernizaci trati Sudoměřice–Votice.

Za prvních pět měsíců roku 2017 se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo celkem 795 soutěží v celkové hodnotě 44,2 miliardy korun. To oproti srovnatelnému období loňského roku představuje bezmála poloviční (45,6 procenta) pokles počtu a čtrnáctiprocentní pokles objemu vypsaných výběrových řízení. Zatímco pokles počtu výběrových řízení zůstává již několik měsíců na stejné úrovni, objem investic se pozvolna začíná blížit loňským hodnotám. Velkou měrou se na tomto stavu podílí sedm velkých infrastrukturních zakázek Správy železniční dopravní cesty v souhrnné hodnotě 11,8 miliardy korun, přičemž 3 z nich byly vyhlášeny právě v květnu.

Z výše uvedených výběrových řízení bylo již ukončeno a zadáno konkrétním stavebním firmám 15 procent, což představuje 7 procent z celkového objemu ve vypsané hodnotě 2,9 miliardy korun. Reálně však byly tyto zakázky soutěženy za 2,2 miliardy korun, což je přibližně o čtvrtinu (25 procent) nižší hodnota, než jaká byla při oznámení výběrového řízení. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek zbývají v systému stále ještě soutěže v hodnotě 39,5 miliardy korun.

Konkrétním dodavatelům bylo v období od ledna do května roku 2017 zadáno 1933 stavebních zakázek v celkové hodnotě 43,9 miliardy korun. To v obou sledovaných kritériích představuje v meziročním srovnání významný nárůst o 31,3, respektive 62,6 procenta. Toto meziroční srovnání je však silně ovlivněno nízkou srovnávací základnou minulého roku, která pro objem činí 27 miliard korun, na rozdíl od stejného období roku 2015, kdy hodnota ukončených soutěží dosahovala 41,9 miliardy korun. Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících dojde ještě k aktualizaci a upřesnění dat.

tisková zpráva