Průmysl a obchod

Počet i objem oznámených veřejných projektových zakázek dosáhl v roce 2015 nového tříletého rekordu

V roce 2015 vypsali veřejní investoři 318 projektových zakázek za celkem 4,5 miliardy korun, což představuje rekordní hodnoty obou ukazatelů za poslední tři roky, tedy za dobu sledování (181 zakázek v hodnotě 1,8 miliardy v roce 2013, 230 zakázek v hodnotě 3,5 miliardy v roce 2014). Výrazně vyšší byla i aktivita investorů v ukončování výběrových řízení, a v meziročním srovnání tak byl zaznamenán třetinový nárůst počtu soutěží zadaných konkrétní projektové firmě a tříčtvrtinový nárůst jejich objemu.

Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci prosince 2015.

Z těchto výběrových řízení jich byla investory ukončena a zadána konkrétním projektovým firmám téměř polovina (49 procent) v celkové hodnotě 1,1 miliardy korun (25 procent objemu). Skutečná částka, za kterou byly zakázky nakonec soutěženy, je však o čtvrtinu nižší (23 procent), a projektové firmy tak ve výsledku dostaly nebo dostanou za svou práci 866 miliónů korun. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek (zhruba 20 procent oznámených) zbývají v systému ještě výběrová řízení v hodnotě 2,5 miliardy korun. „Realizovat zakázky za 60–70 procent vypsané ceny je z dlouhodobého pohledu neudržitelné. Stavební i projekční firmy potřebují průběžně investovat do svého rozvoje a do rozvoje svých zaměstnanců,“ vyjadřuje se k situaci Tomáš Koranda, člen představenstva stavební společnosti HOCHTIEF CZ.

Aktivita veřejných investorů v ukončování výběrových řízení byla v roce 2015 výrazně vyšší než v roce předchozím. V průběhu roku 2015 bylo zadáno konkrétním dodavatelům 501 zakázek v celkové hodnotě 3,4 miliardy korun. To představuje v meziročním srovnání třetinový nárůst počtu ukončených soutěží (31,2 procenta). Jejich hodnota oproti roku 2014 stoupla dokonce o 79,1 procenta. Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících dojde ještě k aktualizaci a upřesnění dat. „Za nízkou cenu stráví projektant na zakázce méně času, a to vede ke zhoršené kvalitě výstupu. Při výstavbě našich projektů si na takovýto přístup dáváme obzvláště velký pozor,“ říká Mário Červenka, ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest.

„Projektování je obor, v kterém díky neustálému přílivu nových výrobků a materiálů je nutné stále se vzdělávat. Důležité jsou také investice do nových programů. To ale projektovým kancelářím nízké ceny neumožňují,“ uzavírá Radim Tichý, ředitel Stavebních veletrhů Brno.

tisková zpráva