Konference, semináře

Proběhla XXIII. valná hromada České komory architektů

Dne 16. dubna 2016 v prostorách Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně proběhla XXIII. valná hromada České komory architektů (ČKA). Registrovalo se na ni více než 150 jejích členů. Jedním z hlavních bodů programu byla diskuse nad změnami Soutěžního řádu ČKA, který upravuje pravidla architektonických soutěží, a dalších vnitřních řádů Komory.

Legislativní téma valnou hromadu neopustilo ani při prezentaci činnosti Komory za uplynulé období. ČKA je od ledna 2015 společně s ostatními komorami zřízenými zákonem oficiálním připomínkovým místem pro tvorbu nových zákonů a předpisů, což se logicky velmi promítlo do její činnosti. Mezi stěžejní zákony, které ČKA připomínkovala, patří například novela zákona o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, novela stavebního zákona či zcela nový zákon o zadávání veřejných zakázek.

Každoroční součástí valné hromady je i výstava Přehlídky diplomových prací. Prezentováno bylo šest prací studentů, které v loňském XVI. ročníku odborná porota ohodnotila některou z cen. Na valné hromadě ČKA byla rovněž prezentována Česká cena za architekturu (ČCA). Registrace do 1. ročníku soutěžní přehlídky byly přitom uzavřeny pouze jeden den před konáním valné hromady. Předsedající valné hromady, předseda ČKA Ivan Plicka, zmínil, že do ceny komory architektů byl přihlášen skutečně reprezentativní počet děl – téměř 500 projektů. K tématu chystáme samostatnou tiskovou zprávu.

Volby do orgánů Komory
Do představenstva ČKA byli zvoleni:
Jaroslav Šafer (107 hlasů, region Praha), Radek Kolařík (92 hlasů, region Praha), Vojtěch Mencl (106 hlasů, region Morava a Slezsko), David Hlouch (92 hlasů, region Čechy).
V představenstvu dále působí: Karel Cieślar, Pavel Hnilička, Pavel Martinek, Ivan Plicka, Klára Salzmann, Milan Svoboda, Petr Velička a Michal Volf.

Do dozorčí rady ČKA byli zvoleni:
Martin Rusina (118 hlasů, region Praha), Miroslav Kopecký (110 hlasů, region Čechy), Michal Hadlač (102 hlasy, region Morava a Slezsko).
V dozorčí radě dále působí: Miroslav Holubec, Lucie Chytilová, David Mikulášek, Josef Patrný, Pavel Rada a Václav Zůna.

Do Stavovského soudu byli zvoleni:
Václav Šebek (114 hlasů), Josef Vrana (106 hlasů), Petr Krejčí (102 hlasy).
Ve Stavovském soudu dále působí: Karel Doležel, Marek Janatka, Luděk Jasiok, David Mateásko, Milan Nytra a Tomáš Vích.

Předsedové a místopředsedové všech orgánů (představenstva ČKA, dozorčí rady a Stavovského soudu) budou dle Organizačního, volebního a jednacího řádu ČKA zvoleni na nejbližších zasedáních.

Kompletní informace o valné hromadě najdete zde.

tisková zpráva, wd