Projekty

Na zřícenině hradu Krakovec skončila experimentální oprava střech

Na zřícenině hradu Krakovec na Rakovnicku skončila experimentální oprava střech. Jejich povrch nyní tvoří zatravněná konstrukce. Brzy začnou práce na odvodnění nádvoří a sklepů. Včetně opravy střechy dosáhne investice 2,5 miliónu korun, projekt odvodnění potrvá i v příštím roce. 

ČTK to řekl kastelán Krakovce Jiří Sobek. Ročně hrad navštíví na 20 000 návštěvníků.

Zdi hradu poškodilo dlouhodobé zatékání vody, nové zastřešení by mělo zastavit další chátrání. Mezi zatravněnou částí a stavbou je fólie, která izoluje vlhkost. Experimentální střechy jsou na jihozápadním křídle, věži i kapli.

Nyní na opravy naváže odvodnění nádvoří a sklepů, které také bude bránit pronikání vlhkosti do zdiva a jeho postupnému ničení. „Začneme nejdříve ve sklepě a pak bychom na to napojili nádvoří,“ uvedl kastelán. Podle něj budou práce rozděleny na dvě etapy. První skončí na podzim, další bude pokračovat na jaře, záležet bude na počasí.

Na zřícenině také kontinuálně probíhá pravidelná údržba s pomocí horolezců. Zpevňují nestabilní zdi a také odstraňují náletové dřeviny, které by v případě prorůstání poškodily zdivo. V některých případech musí i uvolněnou část z bezpečnostních důvodů rozebrat a následně přezdít. „Samozřejmě po patřičném zúřadování, bez toho to nelze,“ doplnil kastelán.

Stavitelem hradu založeného v roce 1381 byl křivoklátský purkrabí Jíra z Roztok. Krakovec měl spíše charakter gotického zámku než hradu, oproti hradním standardům v něm bylo bydlení komfortnější.

Stavba je spojena i s osobností mistra Jana Husa, který zde pobýval v roce 1414. Každoročně se zde v červenci konají slavnosti, které ho připomínají.

Roku 1783 vyhořely dřevěné části budov, které od té doby nebyly opraveny. V 19. století se pak zřítila větší část kaple a bylo strženo východní křídlo, od roku 1914 se provádí zajišťovací práce.

zpráva ČTK

Webové stránky hradu: www.hrad-krakovec.cz