Průmysl a obchod

Stavební firma Colas CZ čelí insolvenčnímu řízení

Městský soud v Praze vyhlásil insolvenční řízení se stavební společností Colas CZ. Návrh podala firma Cema, které prý podnik s tržbami v řádu miliard korun dluží 30,3 miliónu korun v souvislosti s výstavbou rodinných domů v Račerovicích na Třebíčsku. Insolvenční navrhovatel Cema se přitom sám nachází v úpadku. ČTK to zjistila z elektronického insolvenčního rejstříku. Vyjádření Colasu zatím ČTK nemá k dispozici.
Pro Colas CZ a Cemu není vyhlášené insolvenční řízení jedinou ani první právní bitvou, kterou svádí. V insolvenčním řízení s Cemou přihlásil Colas CZ pohledávku 7,8 miliónu korun. Insolvenční správkyně Martina Stínková z této částky ale uznala 5,7 miliónu.
Vůči společnosti Cema přihlásili věřitelé celkem pohledávky za 142,6 miliónu korun. Insolvenční správkyně však z toho uznala pohledávky za 109,7 miliónu korun, stojí ve zveřejněných dokumentech v insolvenčním rejstříku. Jednu z největších pohledávek přihlásila vůči společnosti Cema rakouská Privat Bank z Raiffeisenlandesbank Oberösterreich. Bance prý česká firma dluží 25,5 miliónu korun. Cema se proti rozhodnutí o úpadku odvolala k vrchnímu soudu.
Insolvenční návrh na Colas CZ podala Cema už letos v červnu. Soud ale tehdy nakonec návrh zamítnul. Cema prý tehdy nedokázala, že je Colas CZ skutečně v úpadku.
Tržby Colasu CZ za prodej vlastních výrobků a služeb loni v Česku klesly o 18 procent na 2,5 miliardy korun. Čistý zisk firmy se snížil o 11 procent na 47,8 miliónu korun. Colas CZ je součástí francouzské stavební skupiny Colas. Koncern podle své poslední výroční zprávy zaměstnává ve 40 zemích celkem 70 000 lidí.
zpráva ČTK