Průmysl a obchod

Firma Colas CZ koupila společnost Silnice Horšovský Týn

Akciovou společnost Silnice Horšovský Týn koupila česká pobočka francouzské stavební firmy Colas, která je světovým lídrem v oboru silničního stavitelství. Od fyzických osob získala zhruba 90 procent akcií. ČTK to řekl Jan Hauser, ředitel a bývalý spolumajitel horšovskotýnské firmy, která je s 95 lidmi silným stavitelem silnic v Plzeňském kraji.

Podle Hausera měl Colas o firmu zájem delší dobu. Zásadní ale bylo, že hlavní akcionář Silnic Horšovský Týn, fyzická osoba, chtěla svých 51 procent akcií prodat. Další akcie měl ředitel a další osoba, jejichž podíl majoritní vlastník odkoupil a všechny cenné papíry prodal Colasu CZ. Zbylé akcie drží drobní vlastníci.

Hauser nedokázal říci, jakým směrem se Silnice vydají. Firma, která má dlouhodobě roční tržby 180 do 200 miliónů Kč se kromě silnic nevěnuje dalším segmentům stavebnictví. „Musíte nakoupit špičkovou techniku. Peníze jsme museli dát do obalovny, finišeru a do válců. Na technologii na mostní stavby už nám nezbylo,“ vysvětlil.

Firma získává zakázky na krajských silnicích druhé a třetí třídy. „Kraj v regionu hodně pomáhá, ale prostředků má stejně málo,“ uvedl Hauser. Pro státní ŘSD nyní firma opravuje silnici v Březí na Domažlicku a vyhrála soutěž na rekonstrukci silnice na Folmavě až k hraničnímu mostu, což je zakázka za zhruba deset miliónů korun. K příštímu roku Hauser uvedl, bude „firma ráda, když naplní letošní druhé pololetí“.

Colas má filiálky po celé Evropě. V Česku má silniční divizi v Praze a v Jihlavě závod těžké mechanizace, pod nějž patří i obalovny. Právě obalovna Silnic byla pro Colas lákadlem.

V Plzeňském a Karlovarském kraji tak už zbyl poslední ryze český podnik Silnice Klatovy. Z rozpadlého státního podniku Silnice vzniklo v regionu sedm samostatných akciových společností, které byly odstátněny v kuponové privatizaci a poté je koupily silné zahraniční firmy.

Skupina Colas má v 50 zemích přes 66 000 zaměstnanců. Po světě má síť 800 pracovišť a 1400 výrobních závodů.

zpráva ČTK