Konference, semináře

Pozvánka na konferenci Beton v architektuře v kontextu industriálních památek

Ostrava bude hostit mezinárodní projekt Beton v architektuře (23.– 26. 3. 2013). Akci určenou pro odbornou veřejnost organizuje občanské sdružení ARCH FOR PEOPLE ve spolupráci se skupinou CEMEX. Hlavním těžištěm projektu je architektonický workshop pro bezmála 40 studentů ze tří států pod vedením ceněného polského architekta Roberta Koniecznyho. Ústředním tématem projektu je beton v architektuře v kontextu industriálních památek.
Cílem organizátorů je nabídnout platformu pro setkání všech účastníků stavebnictví, od architektů přes stavební inženýry, konzultanty, zástupce stavebních firem, odborníky ze stavebnictví a studenty architektury a pozemního stavitelství konče.
Mezi oslovenými přednášejícími naleznete například šéfredaktorku časopisu BETON TKS Janu Margoldovou, Davide Zampiniho, vedoucího týmu pro vývoj produktů a konstrukčních trendů ze společnosti Cemex. Trendy v pohledových betonech představí Iveta Heczková z firmy RECKLI. Beton v kontextu industriálních památek přiblíží Petr Vorlík z Fakulty architektury ČVUT. Rozvojové vize Dolní oblasti Vítkovic představí Petr Koudela. Na závěr odpoledního programu vystoupí polský architekt Robert Konieczny z ateliéru KWK Promes.
V rámci doprovodného programu budou mít účastníci konference možnost prohlédnout si bývalý plynojem, dnes multifunkční aulu Gong. Současně, pokud jste ještě neměli možnost navštívit retrospektivní výstavu Cesta – Josef Pleskot, budete mít jednu z posledních příležitostí, neboť výstava se uzavře s koncem března.
Konference proběhne zároveň jako vyvrcholení studentského workshopu, kdy studenti architektury již budou mít za sebou několikadenní workshop, jehož tématem bude řešení části lokality Dolní oblasti Vítkovic. Role hlavního lektora workshopu se zhostí architekt Robert Konieczny. Ten patří k uznávaným architektům, kteří obstáli na domácí i mezinárodní scéně. Mezi úspěchy ateliéru KWK Promes patří například cena House of the Year 2006 udělenou časopisem World Architecture News, mezi nejnovější úspěchy pak přidal Robert Konieczny cenu KREATOR roku 2012 v soutěži Design Alive Award či Výroční cenu polského ministra kultury v oblasti architektury.
Místem konání konference je Přednáškový sál Fakulty stavební VŠB-Technická univerzita v Ostravě, Ludvíka Podéště 1875/17, Ostrava-Poruba.
Vstup na konferenci je zdarma. Registrujte se na http://eepurl.com/uUsa5.
tisková zpráva, wd