Projekty, Průmysl a obchod

Praha hledá firmu na opravu prostor nad stanicí metra Budějovická

Prostor nad stanicí metra C Budějovická se dočká rekonstrukce. Radní hlavního města schválili tendr na výběr firmy, která konstrukci opraví. Náklady by měly být maximálně 51,6 miliónu korun. ČTK to zjistila z materiálu, který radní projednali.

Opravovat se bude vydlážděná plocha přímo nad stanicí, která je pod úrovní okolních komunikací. Jedná se o atrium mezi obchody se dvěma podchody. „Stávající nosná konstrukce nad vestibulem metra Budějovická není schopná spolehlivě plnit svoji funkci a ohrožuje bezpečnost a zdraví osob,“ píše se v materiálu.

Části ocelové konstrukce jsou zničené, několik nosných prvků má narušenou statiku. Nedávno musela být konstrukce podepřena lešením. Podle informací ČTK je úbytek kovu na některých místech konstrukce až 70 procent. Dlažba na místě je vytlučená a ze stropu podchodu odpadaly kovové kusy. Je nutné obnovit i schodiště a betonové květináče.

Náklady na rekonstrukci by se měly vyšplhat na maximálně 51,571 miliónů korun, přesná částka ale vzejde z výsledku výběrového řízení.

Většina plochy patří magistrátu, část vlastní banka, která na Budějovické sídlí. V minulosti již radnice Prahy 4 ze svého zaplatila výzdobu podchodu směrem k poliklinice malbou s náměty Prahy, rovněž opravila jedno ze schodišť a bezbariérovou rampu k poliklinice.

zpráva ČTK