Průmysl a obchod

Pražská Galerie Harfa získala certifikát energetické úspornosti LEED GOLD

Jedinečnost získaného certifikátu spočívá především v tom, že certifikace probíhala u nákupního centra (mnohem častějšími zájemci o certifikaci jsou kancelářské budovy), které je již 5 let v provozu. V systému LEED je pro takovou certifikaci určen certifikát LEED for Existing Buildings: Operation & Maintenance (LEED EB:OM), který odráží reálný výkon a parametry centra na rozdíl od certifikátů, jež bývají udělovány projektům ještě před jejich realizací.

Na celém světě je pouze 24 nákupních center s certifikátem LEED  pro stávající budovy. Jenom dvě nákupní centra (v Dubaji a Singapuru) získala lepší hodnocení než Galerie Harfa. Díky provedení certifikace dosáhla Galerie Harfa úsporu energie ve výši 6,1 %, snížila spotřebu vody a celkově zlepšila kvalitu vnitřního prostředí centra.

Majitel Galerie Harfa společnost Lighthouse Group se po důkladném srovnání dvou nejznámějších certifikací rozhodl pro certifikaci LEED. Na rozdíl od konkurenčního BREEAM, u něhož je možné vyloučit z hodnocené plochy pronajatý prostor, posuzuje LEED celou budovu, tedy včetně prostoru nájemců. Certifikace LEED klade větší důraz na měřitelné úspory nákladů na energie. Je to dáno zahrnutím energetického auditu podle mezinárodního standardu ASHRAE do minimálních požadavků a představuje jeden z hlavních důvodů, proč se tato certifikace aplikovala na Galerii Harfa. Díky energetickému auditu se optimalizoval provoz celé budovy a Galerie Harfa tak mohla vykázat vysoké úspory na provozních nákladech.

Pro Galerii Harfa znamenalo snížení energetické náročnosti realizaci řady úsporných opatření v oblasti vzduchotechniky, vytápění a chlazení, na kterých s konzultanty ze SENTIENT spolupracovala společnost OPTIMAL Engineering. Jednotlivá opatření popisuje Jiří Kubias, Design Director společnosti: „Aby bylo dosaženo úspory energie, bylo třeba zajistit optimalizaci provozu vzduchotechnických jednotek pro společné prostory reflektující aktuální obsazenost nákupního centra, doplnění plynulé regulace výkonů vzduchotechnických zařízení pro obchodní jednotky podle průběhu obsazenosti, doplnění plynové regulace oběhových čerpadel pro okruh chladících věží a optimalizaci provozu výměníkové stanice a omezení výkyvů spotřeby tepla.“ Díky zavedení těchto opatření dosáhla Galerie Harfa úsporu energií 6,1 %. Součinnost museli poskytnout nejenom nájemci a zaměstnanci centra, ale i externí dodavatelé jako jsou například firmy na odvoz odpadu, zahradníci a uklízecí firmy. Ti všichni museli svoji práci pro Galerii Harfa reálně přizpůsobit požadavkům LEED a prokazovat soulad předkládáním svých výsledků práce.

tisková zpráva