Soutěže

Výsledky soutěže Think Arch 2014

V soutěži pro mladé architekty a studenty Think Arch 2014 zvítězil projekt na revitalizaci Malešického náměstí od Veroniky Sávové z ateliéru Sporadical. V kategorii studentských prací porota udělila dvě první ceny – návrhu na biosyntetickou zásobárnu pitné vody pro Afriku od Jindřicha Ráftla, který v této kategorii zvítězil i loni, a projektu Jiřího Lukáše Stodola pro pastvinu v Jizerských horách.

„V souvislosti s centrem starých Malešic přemýšlíme o každodennosti, praktičnosti, jednoduchosti. Na náměstí a v jeho okolí je mnoho přitažlivých míst a zákoutí. Pomůžeme je obyvatelům znovu objevit. Tím, že prostor zjednodušíme, zpřístupníme, uklidíme,“ uvádí ke svému projektu Sporadical. Chce se vrátit k nepravidelnosti náměstí, která vznikla během staletí. „Zákoutí nebo rozcestí vytvářejí útulný prostor, protikladný k moderním celkům vzniklým najednou podle projektu,“ dodal Sporadical.

Projekt revitalizace Malešického náměstí od Veroniky Sávové z ateliéru Sporadical, zdroj www.thinkarch.cz

Biosyntetická zásobárna pitné vody pro slumy v nigerijském Lagosu pracuje s využitím mycetoz (česky hlenky či slizovky) – organismů, které jsou na hranici mezi živočichem a houbou. Vykazují prý jisté známky inteligence a pokud mají dostatek potravy, pohybují se volně jako samostatní jedinci, konzumují bakterie a rozmnožují se dělením. Podle Ráftla je možné z mycetoz nechat „vytvořit inteligentní síť, která by podrůstala slum a zahušťovala by se v místech s vyšší koncentrací lidí“. Loni Ráftl zvítězil s projektem pozemské stanice vesmírného výtahu.

Biosyntetická zásobárna pitné vody pro slumy v nigerijském Lagosu, autor Jindřich Ráftl, zdroj www.thinkarch.cz

Stodola na fojtecké pastvině, autor Jiří Lukáš, zdroj www.thinkarch.cz

Porota posuzovala 27 přihlášených projektů a výsledky se vyhlašovaly v klubu NoD. Tématem letošního ročníku byla udržitelnost a efektivnější využití materiálů a energie v architektuře. Cílem přehlídky je propagace mladé a progresivní architektury. Vyhlašuje ji sdružení Centrum české architektury a v porotě sedí renomovaní architekti Petr Hájek, Oleg Haman, Igor Kovačevič, Michal Kunc a Regina Loukotová a teoretik architektury Cyril Říha.

V kategorii architektů do 40 let porota udělila druhé místo Martinu Fraňkovi za již postavenou Vyhlídkovou věž na hradě Orlík; třetí místo neudělili. Studenti si kromě dvou prvních cen odnesli už jen cenu třetí, dostala ji Tereza Komárková za návrh Art Hive – pro nevyužívanou proluku v Soukenické ulici v Praze 1 navrhla dočasnou stavbu za použití nafukovacích konstrukcí.

zpráva ČTK

Kompletní výsledky najdete zde