Průmysl a obchod

CEEC Research: Kvartální analýza českého stavebnictví Q3/2014

České stavebnictví prochází první stabilizací po předchozích pěti letech krize. Růst bude v letošním roce ale velice mírný (o 3,4 %) a stejně tak i v roce příštím 2015 (o 2,7 %). Díky realizovaným redukcím svých kapacit hlásí ředitelé firem aktuálně až 88procentní vytížení svých kapacit, což je pouze o jeden procentní bod méně než v rekordním roce 2008.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q3/2014Efektivita firem se tak oproti předchozím rokům zlepšila. Hlavním problémem pro firmy není aktuálně nedostatek zakázek, ale nízké ceny, za které zakázky realizují. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2014 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společnosti KPMG Česká republika.

Druhým ze tří hlavních současných limitujících omezení stavebních společností je byrokracie ze strany státu a nekvalitní legislativa (potvrzuje 97 procent společností, hodnotí 6,3 bodu na škále 0–10 max). Z pohledu problémů s byrokracií a nekvalitní legislativou působí firmám největší komplikace špatná vymahatelnost práva a také nekoncepční přístup státu k investiční politice. Jmenovitě se jedná např. o chybějící dlouhodobou koncepci pro výstavbu dopravní infrastruktury, předchozí zastavení projektové přípravy, které vedlo k tomu, že některé projekty pro výstavbu nyní chybí, ale také dlouhé lhůty pro realizaci výběrových řízení, které výstavbu brzdí. Třetím faktorem limitujícím společnosti v jejich růstu je velice tvrdá, a někdy i nekalá, konkurence (potvrzuje 97 procent firem, 6,2 bodu na škále 0–10 max).

Kvartální analýzu českého stavebnictví Q3/2014 najdete ke stažení zdarma zde.

tisková zpráva, wd