Projekty

Budova Administrativního centra Kačerov snížila hluk z magistrály

Výrazné snížení hluku přinesla výstavba nového Administrativního centra Kačerov. Díky využití nejmodernějších technologií klesla hlučnost podél magistrály o 15 %, aniž by se zároveň zvýšila hustota dopravy v bezprostředním okolí. Autorem projektu je Studio AM, s. r. o.

„Projekt výrazně prospívá životnímu prostředí v okolí stavby. V Jihlavské ulici sníží hluk až o 15 %. Kancelářská budova obě komunikace odděluje, takže směrem k běžné zástavbě se hluk z autostrády snížil o 5,5 dB přes den a v noci dokonce o 8,8 dB,“ řekl Milan Jendrusak, jednatel společnosti Centrum Kačerov ze skupiny Karimpol. „Specifikem stavby je využití unikátní, hluk pohlcující fasády, kterou testovaly certifikované laboratoře Centra stavebního inženýrství v Praze. Část fasády experti odzkoušeli v měřítku 1 : 1 a poté se využila na část budovy přímo sousedící s magistrálou,“ uvedl Jendrusak. Zároveň dodává, že se díky unikátnímu tvaru fasády na protější stranu magistrály v ulici Pod dálnicí odráží méně hluku z dopravy. Potvrzuje to měření provedené v nezávislých laboratořích, které bylo i před postavením centra hluboko pod stanoveným hygienickým limitem.

Budova Administrativního centra Kačerov snížila hluk z magistrály – foto z prosince 2014Budova Administrativního centra Kačerov snížila hluk z magistrály – foto z prosince 2014Budova Administrativního centra Kačerov snížila hluk z magistrály – foto z prosince 2014

Pro občany žijící v sousedství bude jistě příjemným zjištěním stanovení limitu aut, která můžou vjet do administrativního centra ze stavby Jihlavské ulice. Jejich maximální počet činí 30 denně.

O vysokých standardech projektu svědčí i plánované udělení certifikace LEED Gold. Budova by měla začít sloužit svým účelům v polovině roku 2015.

tisková zpráva, wd