Projekty

U metra Háje vyroste parkovací dům pro kola za 9,5 miliónu

V Praze u stanice metra Háje vyroste parkovací dům pro kola. Stát bude 9,5 mil. Kč a vejde se do něj více než 100 bicyklů, které budou pod dohledem kamer. ČTK to zjistila z usnesení rady Městské části Praha 11. Parkovací dům postaví královéhradecká společnost Tosto, zakázku jí na začátku října přidělila ve zveřejněném usnesení rada městské části.

„Zakázka je dodávkou na klíč – tedy projektové práce, stavební práce a montáž vlastní technologie,“ uvedl pro iMaterialy.cz jednatel společnosti Tosto Vasil Strachota.

Cyklista kolo uloží na automaticky ovládanou plošinu a ta ho vyveze a bezpečně uskladní ve speciální kleci na libovolně dlouhou dobu. Za uskladnění se bude platit mincemi, součástí je i kamerový systém.

Parkovací dům pro kola u stanice metra Háje – vizualizace

První parkovací dům pro kola v Česku stojí v Hradci Králové od loňského února, za první rok fungování byl použit ve více než 11 500 případů. Krytý parkovací dům v podobě osmibokého tubusu ze skla a oceli pro 116 kol postavil na Riegrově náměstí u hlavního nádraží Českých drah a zastávek městské hromadné dopravy soukromý investor. Výrobcem technologie zakládání kol v Hradci Králové (za zhruba 7,5 mil Kč) je firma z Thaiwanu. Výrobcem technologie parkovací věže pro Prahu 11 je česká firma – jedná se o vývojově vyšší stupeň technologie, podstatně vylepšený oproti stavbě v Hradci Králové.

zpráva ČTK, wd
vizualizace Tosto, s. r. o.