Průmysl a obchod

Projekt Náchod a Hronov – kanalizace a rekonstrukce ČOV Náchod je hotov

V sobotu 13. září byla slavnostně předána k užívání stavba Náchod a Hronov – kanalizace a rekonstrukce ČOV Náchod. Celý projekt sestával z dostavby kanalizační sítě v částech měst Náchoda, Hronova a městyse Velké Poříčí, které doposud nebyly napojeny na centrální kanalizační sběrač ukončený na stávající čistírně odpadních vod.
Projekt Náchod a Hronov – kanalizace a rekonstrukce ČOV Náchod Nově bylo vybudováno 36 kanalizačních přípojek, což umožnilo napojení 401 EO (ekvivalentních obyvatel) a snížení počtu volných vyústí. Současně s dostavbou kanalizační sítě proběhla také generální rekonstrukce a modernizace stávající čistírny odpadních vod.
„Po dokončené rekonstrukci ČOV se výrazným způsobem zlepšila kvalita vody vypouštěné do řeky Metuje. Použité moderní technologie významně zredukovaly množství celkového dusíku a fosforu ve vypouštěných vodách. Podařilo se také nezanedbatelným způsobem snížit energetickou náročnost provozu ČOV, především pak využitím bioplynu, který vzniká při provozování ČOV, pro vytápění a výrobu elektrické energie,“ řekl Ing. Dušan Tér, předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Náchod.
Celkové náklady na realizaci projektu dosáhly výše 204,6 mil. Kč. Částku 138,5 mil. Kč poskytl Operační program životní prostředí, 66,1 mil. Kč potom uhradila společnost Vodovody a kanalizace Náchod z vlastních zdrojů. Stavební práce na novostavbě kanalizace byly zahájeny 10. února 2011 a na rekonstrukci ČOV potom 11. července 2011. Dokončení celého projektu proběhlo v závěru dubna letošního roku. V současné době probíhá zkušební provoz, který bude vyhodnocen a ukončen v průběhu roku 2014.
Přípravou projektové dokumentace byly pověřeny společnost Hydroprojekt CZ, a. s., a K&H Kinetic, a. s. Koordinátorem projektu byly společnosti Dabona, s. r. o., a VIS – Vodohospodářsko-inženýrské služby, spol. s r. o., technický dozor investora vykonávala společnost Garnets Consulting, a. s., Ústí nad Labem. Vítězem výběrového řízení na zhotovitele stavby se stala společnost VCES, a. s.
tisková zpráva