Konference, semináře

Co přinesla konference Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie

Dne 18. 5. 2015 se v konferenčním centru PRE v Praze konala konference Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie. Registrováno bylo téměř 90 účastníků z řad odborné a akademické veřejnosti, státní správy, významných energetických společností, oborových organizací, studentů technických fakult a také zástupců odborného tisku.

Akce se konala v rámci informačního programu SMART CITY 2015 a byla připravována ve spolupráci s MPO ČR, MŽP ČR, ČVUT v Praze, TA ČR, SFŽP, TPUE a dalšími významnými partnery. Shodou okolností se konference konala v den, kdy byla vládou schválena Aktualizace státní energetické koncepce ČR.

Na začátku Martin Dostoupil, marketingový ředitel TOP EXPO CZ, představil soutěž Český energetický a ekologický projekt, stavba a inovace roku 2014. Cílem této tradiční soutěže, konané pod záštitou premiéra ČR, MPO a MŽP, je prezentovat stavby, projekty a inovace, které významným způsobem snižují energetickou náročnost ČR, zvyšují energetickou účinnost energetických zdrojů a přispívají ke zlepšení životního prostředí v ČR.

Úvodní slovo přednesla Jana Plamínková, radní MHMP pro oblasti infrastruktura, technická vybavenost a životní prostředí. Slavnostní zahájení konference zakončila svým projevem Rut Bízková, předsedkyně Technologické agentury ČR.

Blok Energetická bezpečnost Prahy
(předsedal Jan Klas, člen představenstva a ředitel Českého svazu zaměstnavatelů v energetice)
Lenka Pivovarová, specialistka krizového managementu MHMP, zahájila prezentací Poznatky ze cvičení blackout 2014. Představila mimo jiné hlavní cíle tohoto cvičení včetně ověření soběstačnosti v oblastech dodávek a obnovení elektrické energie, tepla, plynu, pitné vody a dalších dodávek pro zabezpečení základních životních potřeb obyvatel na území HMP.

Na to navázal Milan Hampl, ředitel PREdistribuce, a. s., s tématem Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech. Jeho prezentaci doplnil Jiří Hradecký, vedoucí sekce Řízení sítí PREdistribuce, a. s. Blok zakončil Miloš Houzar, předseda představenstva a člen koncernu Pražská plynárenská Distribuce, a. s., který vystoupil s prezentací Úloha Pražské plynárenské při zajištění energetické bezpečnosti Prahy.

Blok Odpad jako energie
(moderoval Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR)
Úvodní prezentaci s názvem Odpad jako energie, strategie Ministerstva průmyslu a obchodu ČR přednesl Vladimír Vlk, poradce ministra, MPO ČR. Zařízení na zpracování bioodpadu – kompostárna hl. m. Prahy ve Slivenci prezentoval Petr Štěpánek, předseda výboru pro ZHMP. Předpokládaný termín výstavby je druhá polovina roku 2015. Blok uzavřel Jan Maršák, zástupce ředitele odboru odpadů MŽP ČR s prezentací nazvanou Strategie vývoje odpadového hospodářství ČR, ve které hosty seznámil se strategií EU pro odpady a se strategií ČR pro odpady.

Prezentované přednášky najdete zde.

tisková zpráva, wd