Soutěže

Výsledky soutěže International VELUX Award 2010

Společnost VELUX slavnostně vyhlásila vítěze čtvrtého ročníku mezinárodní soutěže studentů architektury International VELUX Award 2010. Ve francouzském přístavu La Rochelle byly uděleny tři hlavní ceny a osm čestných uznání.
První cenu získal tým Jižní Koreje Park Young-Gook, Kim Dae Hyun, Choi Jin Kyu a Kim Won Ill, studenti architektury soulské univerzity Hanyang, za projekt Constellation of light fields (Modelace světelných polí).
Vítězný projekt se věnuje velkému veřejnému prostoru a přístupu, jak světlo využít a ovládnout. Porota označila myšlenku projektu za neotřelou a fascinující v tom, jakým způsobem řeší strukturální, urbanistickou a sociální problematiku. Dále ocenila působivou prezentaci projektu.
O druhou cenu se dělí Joe Wu, čínský student Technické univerzity Delft v Holandsku, za projekt Lightscape between gaps (Průnik světla mezerami), který nabízí analýzu slunečního světla v extrému vertikální městské zástavby v Hongkongu,
a studenti Ma Xin, Wang Rui a Yang Meng ze Školy architektury čínské univerzity Tianjin, jejichž projekt Condensation of variational sunlight influences (Variace vlivů slunečního světla) se zabývá interakcí slunečního světla a chování lidí žijících ve městě.
Porota dále udělila osm čestných uznání účastníkům z pěti různých zemí. Čína se při udělování cen v roce 2010 může pochlubit celkem šesti oceněnými.
 
Celkově se do soutěže přihlásilo 673 projektů studentů z 244 škol a z 55 zemí světa. Tématem tohoto ročníku bylo Light of Tomorrow (Světlo pro budoucnost).
V odborné mezinárodní porotě zasedli:
– Magda Mostafa (Egypt) jako zástupce UIA (Mezinárodní unie architektů) a předsedkyně poroty;
– Momoyo Kaijima (Japonsko), zakládající partner ateliéru Atelier Bow-Wow;
– Will Bruder (USA), zakládající partner společnosti Will Bruder + Partners;
– Nathalie de Vries (Nizozemsko), zakládající partner společnosti MVRDV;
– Stefano Musso (Itálie), profesor a zástupce EAAE (Evropská asociace pro vzdělávání architektů);
– Jesper Salskov Jensen (Dánsko), zástupce skupiny VELUX.
 
Projekty porota hodnotila podle těchto kritérií: jak dalece se projekt týká budoucnosti, podle míry jeho experimentálnosti a inovativnosti, přístupu k novým technologiím, podle využití denního světla jako výchozího bodu v architektuře a podle celkové grafické prezentace projektu. Vítězný tým si odnesl honorář v hodnotě 8000 euro, za druhé dva projekty získali studenti po 4000 euro. Osm čestných uznání bylo honorováno částkou 1000 euro.
Všechny příspěvky přihlášené do soutěže jsou dostupné na webových stránkách http://iva.velux.com.
tisková zpráva