Průmysl a obchod

Českomoravskému štěrku loni klesly tržby o 14 procent

Společnosti Českomoravský štěrk se sídlem v Mokré-Horákově na Brněnsku loni klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o 14 procent na 1,134 miliardy korun. Na spotřebě kameniva se negativně projevil pokles stavební výroby a také počasí v první polovině roku. Konkrétně šlo o dlouhotrvající zimu a následné povodně. ČTK to zjistila z výroční zprávy společnosti založené ve Sbírce listin.
Podle předsedy představenstva společnosti Karla Lorka loni na trhu zcela chyběly dodávky do infrastrukturních projektů: „Přesto je možné hovořit o zastavení prudkého propadu trhu s kamenivem, který zde byl v předchozích letech.“
První dodávky na velké stavby měl Českomoravský štěrk koncem loňského roku. Týkaly se například modernizace dálnice D1. Firma přesto navýšila čistý zisk o zhruba 5 mil. Kč na 62,3 mil. Kč. Provozní zisk měla společnost ještě o dalších 12 miliónů vyšší. Negativně byl ovlivněn především nepříznivým vývojem stavební výroby, která meziročně v ČR poklesla o 8,3 procenta.
Českomoravský štěrk loni zaměstnával průměrně 252 lidí, což znamená pokles asi o 10 procent. Firma sloučila prodejní útvar se sesterskou společností Českomoravský cement. Firma patří do mezinárodní skupiny HeidelbergCement. Její součástí v ČR jsou i společnosti Českomoravský beton a Českomoravský cement, nástupnická společnost.
zpráva ČTK