Průmysl a obchod

Nabídku na vodovod za 939 mil.Kč na Křivoklátsku předložilo sedm firem

Sdružení devíti obcí na Křivoklátsku si bude pro výstavbu vodovodu za 939 miliónů korun vybírat z nabídek sedmi firem. Vítěz by měl být znám nejspíš v dubnu. 
ČTK to řekl předseda projektu a starosta Roztok Vladimír Melč. Prvním kolem tendru na vodovod pro obce s nedostatkem vody prošlo 23 firem, finanční nabídku tedy podala pouze necelá třetina z nich.
Nový vodovod budou mít obce Křivoklát, Městečko, Velká Buková, Nezabudice, Pustověty, Nový Dům, Račice, Zbečno a Sýkořice na Rakovnicku. Obce projekt připravují asi šest let. Musely kvůli němu vytvořit svazek, aby dostaly dotaci 600 miliónů korun od ministerstva životního prostředí. Předtím totiž starostové o peníze žádali samostatně a byli neúspěšní.
Komise obálky se sedmi nabídkami otevřela minulý týden a podle Melče je začne posuzovat v dubnu, kdy by mohl být známý také vítěz. „Chvíli to potrvá, protože si musíme přizvat odborníky. Jde o skutečně velké částky a musí se posoudit, jestli ta nabídková cena je odpovídající,“ vysvětlil Melč. Ke konkrétnějším částkám v nabídkách se nechtěl vyjadřovat. „Dá se říct, že jedna nabídka je neúměrně nízká a zbývajících šest je naprosto vyrovnaných,“ uvedl Melč.
Obce nový vodovod potřebují, jelikož se dlouhodobě potýkají s nedostatkem vody. Na Křivoklátsku totiž významně ubývá podzemní voda a do řady obcí musí být dovážena v cisternách. Původně se předpokládalo, že stavba začne v loňském roce. Výběrové řízení bylo totiž zahájeno loni v lednu, ale později muselo být změněno kvůli novém zákonu o veřejných zakázkách. Od té doby se také musela několikrát prodlužovat lhůta pro podávání nabídek.
zpráva ČTK