Průmysl a obchod

Tři čtvrtiny projektových kanceláří očekávají letos více práce i vyšší tržby

Objem projektových prací vzroste letos v průměru o 5,6 procenta. Větší objem práce očekávají zejména společnosti zaměřené na pozemní stavby. Zároveň také ředitelé projektových kanceláří očekávají růst svých tržeb, a to i v dlouhodobém horizontu. Kapacity firem jsou v současné chvíli naplněné až na 94 procent a zakázky mají nasmlouvané na půl roku dopředu. Vyplývá to ze Studie projektových společností 2016, kterou zpracovala analytická společnost CEEC Research ve spolupráci se společností Graitec.

Růst sektoru predikuje 81 procent firem. Pozitivní vývoj očekávají i firmy zaměřené na inženýrské stavby, které ale ve srovnání s jejich kolegy z pozemního stavitelství předpokládají jen zhruba poloviční (2,7 procenta) nárůst objemu zakázek. Zatímco mezi projektanty specializujícími se na pozemní stavby očekává růst 85 procent společností, u projektantů z inženýrských staveb jsou to dvě třetiny firem (65 procent).

Dařit by se mělo také v roce 2017, kdy sektor projektových prací poroste o další 3,1 procenta. Kladný vývoj ve srovnání s letošním rokem však predikují jen dvě třetiny firem (66 procent). Ředitelé společností z oboru pozemních staveb přitom hovořili o růstu 2,8 procenta, přední představitelé firem z oboru inženýrského stavitelství pak o růstu 3,8 procenta.

„Trh projektových prací by měl i v příštím roce pokračovat v růstu, který by měl být pozitivně ovlivněn jak v oblasti veřejných zakázek, tak i u privátní klientely. Realizace projektových prací bude mít signifikantní vliv na situaci ve stavebním sektoru jako celku, a to především u liniových staveb. Pozitivní vývoj projektových prací vytvoří rámec pro opětovné nastartování stavebních zakázek na nadcházející časové období,“ nastiňuje vývoj Jan Lidral, Marketing Manager Central Europe společnosti Takenaka Europe.

Spolu s objemem práce porostou také tržby společností, což potvrdilo osm z deseti (79 procent) ředitelů projektových kanceláří. Růst tržeb bude ale menší, než růst objemu zakázek. V průměru tak budou v roce 2016 tržby firem vyšší o 4,4 procenta, přičemž rychleji porostou tržby společností zaměřených na pozemní výstavbu, a to o 4,9 procenta. Ředitelé firem zaměřených na inženýrskou výstavbu očekávají tržby vyšší o 3,2 procenta. Další růst tržeb je očekáván také v roce 2017, a to v průměru o 2,7 procenta.

Více než třetina projektových společností (37 procent) zároveň předpokládá zvýšení ziskovosti svých zakázek. Paradoxně, navzdory nižšímu očekávanému růstu sektoru i tržeb, predikují vyšší ziskovost zakázek ředitelé projektových kanceláří zaměřených na inženýrskou výstavbu (41 procent). Marže v roce 2016 klesnou jen desetině (12 procentům) společností. V roce příštím pak větší tržby očekává třetina (33 procent) ředitelů. Necelá desetina firem (9 procent) naopak předpokládá pokles marží svých zakázek. Na tomto dlouhodobém vývoji se shodují společnosti napříč celým sektorem.

Kapacity projektových společností byly v době provádění výzkumu, tedy v srpnu 2016, vytížené na 94 procent. Vytížení kapacit projektových kanceláří přitom stoupá pravidelně již od roku 2011, tedy za dobu sledování sektoru. Na výše uvedeném procentu vytížení kapacit se v průběhu výzkumu shodly společnosti napříč celým sektorem.

Ředitelé projektových firem také potvrdili, že mají v současné době nasmlouvané zakázky na půl roku (5,8 měsíce) dopředu. Ve srovnatelném období roku 2015 měly přitom firmy zásobník práce plnější, a to na období 6,3 měsíce. Horší byla naopak situace v roce 2014, kdy projektanti měli nasmlouvanou práci jen na 4,7 měsíce dopředu.

Studii projektových společností 2016 najdete zde.

tisková zpráva