Projekty, Průmysl a obchod

V Lovosicích bylo otevřeno zrekonstruované náměstí

V Lovosicích bylo slavnostně otevřeno zrekonstruované Václavského náměstí, jehož proměnu provázela řada problémů. Revitalizace přišla na 16,3 mil. Kč. Zhruba 130 000 Kč z toho by měl dodavatel vrátit jako penále za zpoždění stavby. ČTK to řekla starostka Lenka Lízlová.

Druhá etapa revitalizace náměstí stála 10,3 mil. Kč, z toho 1,5 mil. Kč městu darovala Lovochemie a 300 000 Kč byla dotace z Ústeckého kraje. Problémy provázely už loňskou první etapu rekonstrukce, která stála 6 mil. Kč. Město reklamovalo špatně osázené zelené plochy nebo odlišnou barevnost dlažby. Nové podobě zelené části Václavského náměstí muselo ustoupit i několik stromů, což vyvolalo negativní reakci některých lidí, a dokonce vznik petice proti kácení. Podle města však padly jen stromy, které byly na základě odborných posudků ve špatném stavu. Navíc byly vysazeny některé nové dřeviny včetně vánoční jedle. Z centrální části náměstí byla naopak přesunuta o 35 metrů stranou socha rudoarmějce.
Lidé se na úpravu lovosického náměstí zatím dívají se smíšenými pocity. Poukazují například na velké betonové plochy, které nahradily dřívější parkovou úpravu. Náměstí by se podle vedení města mělo stát jeho skutečným centrem, kde se ve větší míře budou konat i trhy a kulturní akce.
zpráva ČTK