Projekty

Plzeň připravuje rekonstrukci tramvajové vozovny za miliardu korun

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) připravují rekonstrukci areálu tramvajové vozovny v městské části Slovany za 950 miliónů korun. Současný starý areál je ve špatném stavu. Dále město zajistí odstavení potřebného počtu tramvají mimo areál na obratištích na Košutce a v Malesické ulici. Jejich úpravy si vyžádají 182 miliónů korun. 

ČTK to řekl primátorův náměstek pro dopravu Petr Náhlík (KDU-ČSL). Jde o odhadované ceny, které se podle něj po soutěži stavebních firem výrazně sníží.

Dlouhodobá koncepce odstavování a údržby tramvají, díky níž bude mít Plzeň na desetiletí zafixovány potřebné prostory pro odstav tramvají, počítá s tím, že většina tramvají bude nadále v areálu vozovny Slovany, kde se budou stále provádět nižší stupně oprav. „Až 13 souprav bude možné odstavit v točce Košutka na lince číslo 4 po její rekonstrukci. Dále bude vytvořena odstavná kapacita pro mimořádné příležitosti pro čtyři soupravy v točce Malesická,“ uvedl Náhlík.

Koncepci město schválilo také kvůli tomu, že kromě rekonstrukce vozovny připravuje stavbu nové trati k univerzitě a průmyslové zóně. „Nechceme zvyšovat provozní náklady veřejné dopravy, ale zároveň nechceme snižovat její kvalitu,“ uvedl Náhlík. Město ušetří na pojíždění prázdných souprav mezi 4.00 a 5.30, kdy se dopravují z vozovny Slovany na konečné v obvodu Plzeň 1, zejména na konečnou Košutka. Uprostřed této plochy připraví PMDP kolejiště pro asi 13 souprav, aby byla zajištěná ranní špička. Souvisí to i s možnými záplavami, které v roce 2002 uzavřely most U Jána v centru, a nastal kolaps tramvajové dopravy.

Plzeň už od září 2014 vyřešila po několika desetiletích odstavování a údržbu autobusů a trolejbusů, když vznikla nová vozovna Karlov. „Vzhledem k tomu, že studie prokázaly nerentabilitu vybudování tramvajové trati do této vozovny, zůstal základním prostorem pro odstav tramvají stávající areál na Slovanech, jehož současný stavebně-technický stav není ideální a vyžaduje rekonstrukci,“ uvedl Náhlík.

Modernizace vozovny na Slovanech, na níž už mají PMDP studii, zahrnuje hlavně rekonstrukci a doplnění krytých hal pro odstavování a lehkou údržbu tramvají, doplnění myčky, strojů, skladů a úpravy kolejiště. Projekt za zhruba 45 miliónů Kč zaplatí PMDP. Rekonstrukce je pak odhadnuta na 950 miliónů korun, s DPH na 1,15 miliardy korun. Zhruba 350 miliónů korun pokryjí PMDP z vlastních zdrojů, zbylou část pak z komerčního úvěru či úvěru od Evropské investiční banky.

Úprava konečné na Košutce přijde na 180 miliónů Kč, Malesické pak na 1,5 miliónu Kč. Peníze chce Plzeň získat z operačního programu Doprava. Město má ještě v územním plánu rezervu pro tramvaje za konečnou ve Skvrňanech. Plocha může být využitá po roce 2042, kdy skončí kontrakt na externí údržbu vozidel na Karlově a město se bude rozhodovat o dalším způsobu provádění velkých oprav tramvají.

zpráva ČTK