Průmysl a obchod

Středočeský kraj žádá o peníze na silnice s „tichým“ asfaltem

Středočeský kraj chce při opravách silnic používat takzvaný tichý asfalt, na kterém projíždějící auta dělají menší hluk než na obyčejném. Krajští radní schválili žádost o příspěvek ze Státního fondu dopravy a infrastruktury na modernizaci vozovek pomocí nových technologií. Protihluková opatření by mohla být provedena na deseti úsecích krajských silnic a vyjdou zhruba na 60 miliónů korun, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.
Větší bezpečnost vozovek zajistí 3D scan silnic, který odhalí možná rizika, ale i závady vozovky a navrhne jejich odstranění. Pokud bude projekt úspěšný, budou do něj zařazeny například silnice v Benešově, Vlašimi, Divišově, Kutné Hoře, Lysé nad Labem nebo Dolních Břežanech u Prahy.
„Všichni si uvědomujeme, jak důležitá je bezpečnost na silnicích. Proto věřím, že na tento projekt Státní fond dopravy a infrastruktury schválí finanční příspěvek. Pokud ano, pak fond pokryje 75 procent nákladů, zbytek zaplatí kraj,“ uvedl hejtman Josef Řihák.
S tichým asfaltem mají zkušenosti například v Říčanech u Prahy, kde ho použili při rekonstrukci frekventované Černokostelecké ulice. Hluková zátěž na hlavním průtahu městem se podle starosty Vladimíra Kořena díky tomu snížila o více než 6,5 decibelu.
zpráva ČTK