Průmysl a obchod

Výrobce Ytongu očekává letos stabilizaci tržeb

Výrobce stavebního pórobetonu Ytong firma Xella CZ letos očekává stabilizaci tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb na úrovni 907 miliónů korun. Firma ale plánuje dvouprocentní růst provozního hospodářského výsledku na 211 miliónů korun. Očekává i růst produkce o 10 procent. ČTK to řekli zástupci společnosti.
„Díky zvýšení efektivity procesu výroby jsme snížili výrobní náklady o čtyři procenta na jednotku produkce,“ uvedl Igor Forberger, jednatel Xella CZ.
Firma zaměstnává téměř 300 lidí, jejich počet se v posledních letech nemění. Xella loni investovala do výroby téměř 30 miliónů korun. Koupila konkurenčního výrobce H+H. Akvizici financovala Xella International.
V minulých letech se firma potýkala s poklesem stavební výroby v Česku. V roce 2012 jí tržby klesly o zhruba 100 miliónů.
Xella CZ má závody v Hrušovanech u Brna, Chlumčanech na Plzeňsku a Horních Počaplech na Mělnicku. Kromě pórobetonu firma vyrábí také vápencopískové tvárnice Silka a tepelněizolační minerální desky Multipor. Patří do mezinárodního koncernu Xella International, který je jedním z předních podniků na evropském trhu se stavebninami.
 
Hospodářské výsledky společnosti:
Rok
Tržby v mil. Kč
Provozní zisk v mil. Kč
2011
1059,4
230
2012
906,6
207
2013 (plán)
907,0
211
zdroj: Xella CZ
 
zpráva ČTK