Informace výrobců

Moderní oceli Ruukki v současném stavebnictví a architektuře

a vysokopevnostní konstrukční oceli přispívají k rozvoji stavebnictví a architektury. Podívejte se na zajímavé realizace, které bylo možné uskutečnit díky výjimečným vlastnostem moderních ocelí.

Ocel byla odjakživa symbolem pevnosti, houževnatosti a dlouhé životnosti. Dnes jsou nároky na její vlastnosti výrazně vyšší – z konstrukčního, statického i ekologického hlediska. Základem moderních ocelí je stále surová ocel, která zušlechťováním získává nižší hmotnost a vyšší pevnost.
„Dnešní ocelové stavební komponenty jsou ekologické, zrychlují výstavbu, umožňují variabilní řešení interiérů i exteriérů budov a zvyšují bezpečnost budovy, a to i při její výstavbě,“ vysvětluje Ing. Tomáš Brtník, produktový manažer Ruukki CZ.
Ocel obstojí také v honbě za ekologickými parametry materiálů a celých budov. „Ocelové nosné konstrukce v kombinaci se vzduchotěsnými fasádními systémy Ruukki s minerální izolací dokážou snížit objem vestavěné a spotřebovávané energie budovy až o 20 %. Jejich použití pozitivně hodnotí i certifikační systémy BREEAM a LEED,“ dodává Ing. Tomáš Brtník.
Architekti a konstruktéři po oceli sáhli v minulosti vždy, když potřebovali lehký, pevný a snadno zpracovatelný materiál. Dnešní vysokopevnostní ocel umožňuje konstruovat stavební prvky s nižší hmotností k překonání větších rozponů. Nepřeberné množství povrchových úprav a vlastností ocelových komponent dává vzniknout architektonicky originálním stavbám.

Centrum múzických umění Kilden v Kristiansandu
Čtveřice ocel, kámen, dřevo a sklo tvoří neodolatelnou kombinaci pro řadu architektů. Působivě jsou tyto materiály využity také v budově Centra múzických umění Kilden v norském Kristiansandu s nápadnou dubovou fasádou z místního materiálu uchycenou na ocelové konstrukci. Dubová zvlněná fasáda prochází plynule dovnitř budovy, kde vytváří stropy a část interiéru celého komplexu.

Centrum múzických umění Kilden v Norsku tvoří ocelová konstrukce se zvlněnou dubovou fasádou, která prochází od moře do interiéru budovyCentrum múzických umění Kilden v Norsku tvoří ocelová konstrukce se zvlněnou dubovou fasádou, která prochází od moře do interiéru budovyCentrum múzických umění Kilden v Norsku tvoří ocelová konstrukce se zvlněnou dubovou fasádou, která prochází od moře do interiéru budovy

Most Lövö ve Finsku
Ocel byla součástí mostních konstrukcí od dob, kdy člověk vyvinul technologii pro její spojování. Dnes se ocelovými mosty dají spojit vzdálená místa bez nutnosti vyklenout vysoké oblouky nebo závěsné sloupy. Mosty z vysokopevnostní oceli mají poměrně nízkou teplotní roztažnost a svou pevností zaručují bezpečnost konstrukce při užívání, posunech podloží a poryvech větru. Na výrobu, převoz a montáž téměř pětisetmetrového ocelového mostu Lövö bridge ve Finsku se můžete podívat na následujícím videu.

Most Lövö ve Finsku z konstrukční oceli Ruukki dlouhý přibližně půl kilometruMost Lövö ve Finsku z konstrukční oceli Ruukki dlouhý přibližně půl kilometruMost Lövö ve Finsku z konstrukční oceli Ruukki dlouhý přibližně půl kilometru

Muzeum Solidarity v Polsku
Fasádní ocelové provětrávané pláště dovolují architektům a projektantům čerpat z široké škály tvarů a barev. Výhodou ocelových odvětraných fasád je jejich rychlá montáž, možnost snadné přestavby a rekonstrukce, dlouhá životnost a menší nároky na údržbu oproti běžným kontaktním fasádám.
Architektonicky zajímavé fasádní desky z patinujíci oceli Cor-Ten například mění v ročních obdobích svůj barevný odstín. Investoři, kteří požadují od fasády ještě více, mohou zvolit třeba fasádní desky s integrovanými solárními panely.

Muzeum Solidarity v polském Gdaňsku s fasádou z patinující oceli Cor-TenMuzeum Solidarity v polském Gdaňsku s fasádou z patinující oceli Cor-Ten

Ocelové střešní krytiny
Moderní plechové krytiny jsou tvořeny ocelovým jádrem, vrstvou zinku a dalšími ochrannými nátěry doplněnými plastovou vrstvou speciální tepelně odolné povrchové úpravy. Kvalitní plechové krytiny mají při správné instalaci životnost desítky let a jsou vzhledově a barevně stálé.
Povrchové úpravy chrání střechu před UV zářením, mechanickým poškozením a korozí. Moderní povrchy krytin jsou nenáročné na údržbu a bez velkých revizí vydrží sloužit na domě desítky let. Plechové ocelové krytiny šetří díky své menší hmotnosti krov a statiku domu. Jsou tak ideální krytinou pro rekonstrukce starších domů.

Moderní ocelové krytiny RuukkiModerní ocelové krytiny RuukkiModerní ocelové krytiny Ruukki

Základní přednosti oceli ve stavebnictví
● Pevnost a lehkost umožňující univerzální stavební použití;
● rychlá a bezpečnější montáž a výstavba jednotlivých ocelových komponent;
● trvalost a dlouhá životnost;
● běžné ocelové komponenty snadno přizpůsobitelné individuálním projektům;
● recyklovatelnost;
● nízká energetická náročnost;
● ekonomický, ale také ekologický materiál;
● estetická stálost v případě užití speciálních ocelí a povrchových úprav.

podle podkladů firmy Ruukki

Základem originálního koncertního a konferenčního centra ve švédské Uppsale je ocelová konstrukceZákladem originálního koncertního a konferenčního centra ve švédské Uppsale je ocelová konstrukceSportovní Malmö Aréna ve Švédsku s ocelovou odvětranou fasádou a konstrukcí z finské oceli RuukkiSportovní Malmö Aréna ve Švédsku s ocelovou odvětranou fasádou a konstrukcí z finské oceli Ruukki