Projekty

Cestujícím v Litoměřicích slouží nové autobusové nádraží

Cestujícím v Litoměřicích začalo sloužit nové autobusové nádraží. Z nových stání dnes poprvé odjely pravidelné linky. Dokončit zbývá stavbu parkoviště s osmdesáti místy a sociálního zařízení. ČTK to řekl místostarosta Karel Krejza (ODS).

Stání jsou zastřešená, přístupy k nim jsou udělané s ohledem na nevidomé. Součástí zastávek je kromě laviček také elektronická informační tabule či koše na tříděný odpad. Toalety a parkoviště budou mít cestující k dispozici v září. Právě chybějící parkovací místa byla velkým problémem starého autobusového nádraží, které sousedí s vlakovým.

Cena za celé dílo je zhruba 60 miliónů korun, dotace činila 50 miliónů korun, zbytek zaplatilo město. Radnice měla projekt hotový už delší dobou. „S žádostí o dotaci jsme uspěli až napotřetí, z vlastního rozpočtu tak velkou akci zaplatit by byl problém,“ uvedl Krejza.

Zatím cestujícím slouží deset odjezdových stání, z čehož jedno je pro městskou hromadnou dopravu. Vše musí být hotovo v září, aby radnice nemusela vracet evropskou dotaci. „Termín dodavatel určitě stihne,“ zmínil Krejza. Zhotovitelem stavby je firma Chládek a Tintěra, informační systém dodala společnost Eltodo.

Kolem zastávek se teď vysazují keře a tráva, dělníci dokončují objekt pro sociální zařízení.

Komfort pro cestující sice nové nádraží zvýší stejně jako úpravy na horním železničním nádraží, kde po 25 letech snah vznikne přechod pro chodce, ale městu se zcela neuleví. To se stane až po opětovném otevření Tyršova mostu přes Labe. Důležitou spojnici břehů teď opravuje Ředitelství silnic a dálnic a uzavřena pro veškerou dopravu je do konce roku.

zpráva ČTK