Projekty

Městská knihovna v Praze na Mariánském náměstí obnoví okna za 27 miliónů

Pražská hlavní městská knihovna na Mariánském náměstí obnoví za zhruba 27 mil. Kč všechna okna a balkonové dveře. Magistrát, který je zřizovatelem knihovny, nyní hledá ve výběrovém řízení firmu, jež práce provede. ČTK to zjistila ze seznamu veřejných zakázek.

„U poškozených výplní se počítá s odbornou repasí doplněnou lokální výměnou nejvíce porušených částí,“ píše se v textu zadávací dokumentace. U nejpoškozenějších výplní počítá Praha s výměnou za přesné kopie.

Vzhled ani barva rámu oken a dveří se měnit nebude a zachován bude také způsob otevírání oken – budova totiž stojí v pražské památkové rezervaci, navíc je i sama památkově chráněná. „Lišit se bude pouze vyřešení detailu spodních rámů oken, kde bude doplněn rám o standardní odvodní kanálek pro vodu a kondenzát,“ píše se v materiálu.

Ústřední knihovna byla postavena podle návrhu architekta Františka Roitha v letech 1925–1928. Byla to první účelová knihovnická stavba v Československu a zároveň jedna z nejmodernějších v Evropě. Budova je hlavním objektem Městské knihovny v Praze, která začala fungovat 1. července 1891. Nyní má 41 poboček a tři bibliobusy. Knižní fond čítá přes 2,3 miliónu publikací.

zpráva ČTK