Průmysl a obchod

Orco prodalo budovu Rádia Svobodná Evropa firmě L88

Dceřiná firma developerské skupiny Orco Property Group prodala budovu Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v Praze americké společnosti L88 za 94 miliónů dolarů (asi 1,9 miliardy korun). S firmou L88 se Orco také dohodlo na partnerství při výstavbě budov pro vládní sektor USA. Developer o tom informoval na svých internetových stránkách.
Celkem 80 miliónů dolarů L88 zaplatila v hotovosti, zbytek formou cenných papírů. Z nich papíry za 12 miliónů USD jsou převeditelné do 20procentního podílu v mateřské společnosti subjektu, který budovu Rádia Svobodná Evropa převzal. Rádio sídlí v kancelářské budově Hagibor. Orco Property Group, která má jedny z hlavních aktivit na českém trhu, nyní řeší své vysoké zadlužení. Navrhla kvůli tomu restrukturalizaci obligací formou jejich výměny za akcie firmy, kterou koncem dubna schválila velká většina držitelů dluhopisů realitní společnosti.
Orco se v roce 2011 propadlo do ztráty ztráty 43,5 miliónu eur (asi miliarda korun). Hlavní příčinou ztráty byla právě restrukturalizace firemních dluhopisů. Jednou z hlavních oblastí podnikání Orka je Praha. Firma již několik let připravuje zástavbu území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco podniká také například ve Varšavě, Budapešti a Berlíně. S akciemi firmy se obchoduje též na pražské burze.
zpráva ČTK