Stavitel

Kurzové intervence ČNB mohou pomoci rekordu

Intervence České národní banky na měnovém trhu s cílem oslabit kurz koruny mohou mít paradoxně vliv na trh nových bytů. Ten přitom již tři roky za sebou kontinuálně roste a i letos se prodejům daří lépe než v loňském roce.

 

 

Za tři letošní kvartály se v Praze prodalo již 3464 nových bytů, meziročně o 34 % více. Za celý loňský rok činily prodeje pražských novostaveb celkem 4014 nových bytů.


„Již v polovině roku bylo podle tempa prodejů pravděpodobné, že zatím nejlepší pokrizový výsledek z roku 2012 bude překonán. Předpokládali jsme ale, že se v letošním roce prodá zhruba 4700 nových bytů, tedy meziročně o 17 % více. Po zásahu ČNB do kurzu koruny však mohou být developerské prodeje mnohem vyšší,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Svůj názor opírá o logickou úvahu jednotlivých makroekonomických ukazatelů. V reakci na kroky ČNB je totiž pravděpodobné, že vzroste inflace. A pokud vzroste inflace, nedlouho po ní zpravidla porostou i úroky z hypoték, protože vyšší inflace při konstantním úroku zvýhodňuje pozici dlužníka vůči věřiteli.

Vyšší úroky z hypoték by tedy mohly nepřímo zdražit i nové bydlení, které je z 80 – 90 % financováno prostřednictvím hypotéčních úvěrů.

„Očekávám, že nárůst hypotéčních úroků přijde nejdříve počátkem příštího roku, což nepřímo zvedne i ceny bytů. Otázkou je, kolik zájemců a potenciálních kupujících si to uvědomuje a byt koupí ještě za výhodnějších podmínek. Podle mého názoru to znamená sjednat si hypotéční úvěry do konce letošního roku,“ zdůrazňuje Evžen Korec.

 

Po strachu ze skokového navyšování DPH na 14 % z podzimu roku 2011, nabídce tzv. superlevných projektů a chaosu okolo II. důchodového pilíře na podzim roku 2012 se tak již třetí rok za sebou jedná o nečekaný „podzimní“ impuls, který může znamenat skokové navýšení zájmu o nové byty.

„Jestli tomu tak skutečně bude, ukáží až následující měsíce. Ale stejně jako v roce 2011 se i letos jedná o impuls administrativní, nikoli tržní povahy. Což nepovažuji za šťastné,“ uzavírá Evžen Korec.