Soutěže

Soutěž Nejlepší ocelová konstrukce roku 2013 – výsledky

Letošní první ročník soutěže vyhlásila po vzoru ostatních evropských zemí Česká asociace ocelových konstrukcí (ČAOK). Soutěže se mohly zúčastnit stavby s jakýmkoli využitím ocelové konstrukce dokončené v termínu od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2013.

Porota složená z členů výboru ČAOK vybrala z přihlášených staveb vítěze, kterým se stala stavba Lávka přes Svratku v lokalitě Hněvkovského. Investorem je magistrát města Brna, architektonický návrh a projekční práce prováděla společnost Stráský, Hustý a partneři, s. r. o., a zhotovitelem včetně dodávky ocelové konstrukce byla FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby, a. s. Lávka byla navržena v souvislosti s výstavbou sportovních a volnočasových aktivit v brněnské lokalitě Hněvkovského. Realizace lávky propojila cyklostezky na levém a pravém břehu řeky Svratky a umožnila přístup pěším i cyklistům ke sportovnímu areálu.

Lávka přes Svratku v lokalitě Hněvkovského

Složení poroty:
Ing. Antonín Pačes (prezident, EXCON, a. s.)
Ing. Petr Velda (viceprezident, DESMO, a. s.)
Ing. Jan Tatíček (Bilfinger MCE Slaný, s. r. o.)
Ing. Jiří Vích (Metrostav, a. s.)
Ing. Jiří Schulmeister (DT Mostárna, a. s.)
Ing. Marek Hladík (voestalpine PROFILFORM, s. r. o.)
Ing. Tomáš Škrdlant (Staco rošty CZ, s. r. o.)
Ing. Tomáš Měřínský (KONSTRUKCE Media, s. r. o.)

V rámci soutěže se představily také další stavby:
• Centrum Černý most, zastřešení Foodcourtu;
• 1. soukromá železniční zastávka v ČR u pivovaru Kocour ve Varnsdorfu;
• Atmosférická stanice Křešín, kotvený stožár 252 m;
• Lávka pro pěší a cyklisty přes Jizeru v Semilech.

Centrum Černý most, zastřešení Foodcourtu1. soukromá železniční zastávka v ČR u pivovaru Kocour ve VarnsdorfuAtmosférická stanice Křešín, kotvený stožár 252 mLávka pro pěší a cyklisty přes Jizeru v Semilech

Výsledky soutěže byly vyhlášeny v průběhu konference Konstrukce 2014, která se uskutečnila 6. listopadu v ostravském Clarion Congress Hotelu. Cenu předal Ing. Antonín Pačes, prezident ČAOK.

tisková zpráva