Projekty

Dům přírody v Moravském krasu začne veřejnosti sloužit v srpnu

Ochranáři otevřou v srpnu ve zkušebním provozu Dům přírody a informační centrum v Moravském krasu, jejichž výstavba přišla na 83 miliónů korun. Smyslem domu je představit turistům přírodní zajímavosti krasu a vychovávat je k ochraně přírody. Projekt z 85 procent financovala EU. Autorem stavby je P.P. Architects, s. r. o.

Dům přírody stojí u Skalního mlýna v centru krasu, z něhož turisté vycházejí na procházky do Pustého a Suchého žlebu, v nichž jsou Kateřinská a Punkevní jeskyně. Objekt byl postaven ze dřeva a kamene. Informační centrum vzniklo u nedaleké propasti Macochy. Obě zařízení jsou již zkolaudována. V domě vzniká expozice.

„Nepůjde jen o klasickou výstavu prezentující naše jeskyně, zvířata a rostliny krasu, kam budeme kromě turistů zvát také školy, ale nabídneme i četné zajímavosti. Jednou z nich bude například film ve formátu 3D o naší chráněné krajinné oblasti,“ uvedl vedoucí správy chráněné oblasti Leoš Štefka. Nová zařízení by podle něj mohlo ročně navštívit až 50 000 lidí.

Moravský kras se rozkládá na Blanensku a Brněnsku a tvoří jej přes 1100 jeskyní. Pět z nich je zpřístupněno veřejnosti a ročně do nich zavítá 350 000 lidí.

zpráva ČTK, wd