Veletrhy a výstavy

Plzeň chystá prohlídkovou trasu po interiérech od Adolfa Loose

Město Plzeň připravuje speciální prohlídkovou trasu po objektech s interiéry podle návrhu světoznámého architekta Adolfa Loose. Turistům má být k dispozici od roku 2015. Stěžejním bude bývalý byt Viléma Krause v Bendově ulici číslo 10, jenž se nyní rekonstruuje a ještě letos by měl být otevřen. Trasa zahrne ale i další prostory navržené slavným architektem. ČTK to řekla Zuzana Smotlachová, ředitelka Plzeň – TURISMUS, jež na projektu pracuje.

„Chceme do trasy zahrnout i Klatovskou 110, která je v majetku Plzeňského kraje, jedná se také s majitelem domu Brummelových v Husově ulici,“ uvedla.
Cílem je zpřístupnit objekty v pravidelném režimu, navrhovány jsou dva dny v týdnu, definitivně jasno ale ještě není. Interiéry by měly být přístupné jak samostatně, tak v rámci společné vstupenky. „Tedy koupí-li si turista jednu vstupenku, bude moci navštívit všechny,“ řekla.
Podle šéfa odboru památkové péče magistrátu Petra Maroviče je soubor Loosových interiérů v Plzni unikátní nejen pro město a celý region, ale jde o evropskou památku. Město na přípravách oprav cenných interiérů pracuje systematicky od roku 2003. Např. byt v Bendově 10 podle odborníků demonstruje Loosovy charakteristické interiérové prvky, tedy maximální důraz na promyšlenou vnitřní dispozici, odmítnutí umělého dekorativismu a jeho nahrazení kvalitními přírodními materiály.
Loosovy interiéry jsou jednou z nejdůležitějších věcí, které tvoří evropský rozměr projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury, jímž se město v příštím roce stane. Loos v Plzni získal první zakázku v roce 1907, s různě dlouhými přestávkami tam působil do své smrti v roce 1933.

zpráva ČTK