Průmysl a obchod

OHL ŽS bude letos vyplácet dividendu 17,50 Kč na akcii

Pětka českého stavebnictví OHL ŽS bude letos vyplácet dividendu 17,50 koruny na akcii. Dividenda je výrazně nižší než v předchozích dvou letech. Rozhodla o tom v Uherském Ostrohu valná hromada společnosti. Loni firma vyplácela na akcii 142 korun. OHL ŽS vyčlenila na výplatu akcionářům z loňského zisku 34 mil. Kč 8,5 miliónu. Loni to bylo 69 mil. Kč.

Akcionáři schválili převod 25,5 mil. Kč na účet nerozděleného zisku. Částka 7,7 mil. Kč, evidovaná jako nákladová položka, půjde do fondu sociálních výhod.
„Pro rok 2014 očekáváme posílení našich kapacit v oblasti železničních, silničních, mostních a tunelových prací,“ uvedl v lednu šéf společnosti Michal Štefl. Především má jít o zakázky v ČR, na Slovensku, Polsku, ve státech bývalé Jugoslávie a Rusku. Firma se bude například ve Slovinsku jako lídr sdružení podílet na dvou zakázkách v celkové hodnotě 37 mil. eur včetně DPH (asi jedna miliarda korun). Společně se slovinskou společností Gorenjska gradbena družba rozšíří kanalizační síť v aglomeraci severoslovinského města Kranj a napojí ji na novou čistírnu odpadních vod.
OHL ŽS zaměstnává na 1400 lidí. Oproti roku 2008, kdy začala hospodářská krize, je to o 300 pracovníků méně.

zpráva ČTK