Průmysl a obchod

Dobrovíz stvrdila smlouvu s developerem, jenž postaví halu Amazonu

Starosta Dobrovíze v okrese Praha-západ Martin Šafr podepsal smlouvu o spolupráci s developerskou společností Panattoni, která v Dobrovízi postaví distribuční centrum internetového obchodu Amazon.

Smlouva obsahuje závazky developera, například vybudování obchvatu nejpozději do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod nebo každoroční příspěvek obci milión korun. Celkem zahrnuje investice za 100 miliónů korun.
Práci ve skladech americké firmy by mělo najít asi 1500 lidí, otevřeny by měly být do roka. Ředitel společnosti Panattoni Pavel Sovička ČTK dnes potvrdil, že přípravné práce tento týden začnou. „Teď je důležité, aby se začala stavět hala a abychom získali zbytek povolení,“ uvedl Sovička.
Firmě Panattoni by v těchto dnech mělo nabýt platnosti stavební povolení pro halu o rozměrech 91 000 metrů čtverečních, ale developer si už zažádal o rozšíření stavby na 95 000 metrů čtverečních. „Toto povolení očekáváme do dvou měsíců,“ dodal ředitel. Podle starosty by se proti povolením už nikdo odvolávat neměl. „Doufám, že se situace v Dobrovízi uklidní, vztahy mezi developerem a obcí jsou formálně vyjasněné,“uvedl Šafr.
Hana Veselá ze sdružení Občané pro Dobrovíz ČTK řekla, že se zástupci sdružení s developerem sejdou v pátek, aby podepsali smlouvu o spolupráci mezi sdružením a Panattoni. „Čekali jsme, dokud nebude podepsána smlouva s obcí,“ dodala. Ve smlouvě je závazek sponzorského daru 500 000 korun ročně pro seniory a děti, zpomalovací semafor u příjezdu do Dobrovíze i lékařská ambulance v obci. „Myslím, že jsme vytěžili maximum,“ uvedla Veselá.
Podobné distribuční centrum jako u Prahy bylo plánováno také v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Brněnští zastupitelé 20. května schválili aktualizaci územního plánu, čímž stavbu centra umožnili. Firma Amazon však v dubnu uvedla, že do Brna už nechce a zvažuje další varianty ve střední a východní Evropě. Definitivně by se měla vyjádřit do začátku prázdnin.
zpráva ČTK