Průmysl a obchod

Firmě Hochtief CZ klesl čistý zisk, výkony ale stouply

Stavební společnosti Hochtief CZ loni klesl čistý zisk o 16 procent na 21 miliónů korun. Výkony vzrostly o skoro 17 procent na 4,8 miliardy korun. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou ČTK poskytl mluvčí firmy Michal Talián, a předloňských hospodářských výsledků společnosti uložených ve Sbírce listin.

Firma v době, kdy je v pozemním i dopravním stavitelství kvůli nízkému objemu zakázek vysoká konkurence, splnila plánovaný obrat i zisk, uvedla v tiskové zprávě. „Zásoba práce ve výši 5,624 miliardy korun indikuje povzbudivou zajištěnost pro nadcházející období,“ doplnil ekonomický ředitel Jörg Mathew. Práci Hochtief CZ má na dostavbě prodloužení trasy pražského metra A do Motola a na tunelu Blanka.
Firma loni dokončila rekonstrukci tramvajové tratě v pražské Poděbradské ulici a dostavěla Centrum diagnostiky zoonóz Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně a výrobní halu výrobce automobilových zámků Kiekert v Přelouči. Začala pracovat na opravě památkově chráněného barokního hospitalu v Kuksu a kláštera Broumov a na výstavbě nové budovy Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích na Jičínsku. Mluvčí dodal, že ve sdružení s dalšími partnery Hochtief CZ postaví čistírnu odpadních vod na pražském Císařském ostrově.
Zisk před zdaněním firmě loni klesl o zhruba 2,5 procenta na 40 mil. Kč. Aktiva se zvýšila o víc než 7 procent na 3,85 mld., vlastní kapitál vzrostl o necelého půl procenta mírně nad miliardu korun. Počet zaměstnanců se loni téměř nezměnil a zůstal kolem 1100.

zpráva ČTK