Projekty, Průmysl a obchod

NKÚ si postaví nové sídlo, stát by mělo 600 miliónů

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) si postaví nové sídlo, jeho stavba by měla vyjít na zhruba 600 mil. Kč a dokončena by měla být v roce 2019. ČTK to řekl prezident NKÚ Miloslav Kala. Úřad nyní sídlí v pronajatých prostorách. Stavba má vzniknout na pozemku, který NKÚ vlastní v Praze-Holešovicích na Ortenově náměstí. Součástí nového sídla budou archiv a knihovna Poslanecké sněmovny.

V prvních dvou letech nebude úřad na stavbu požadovat peníze ze státního rozpočtu, ale použije nespotřebované peníze z předchozích let. K dispozici má víc než 200 milionů.

Rozpočtový výbor Sněmovny schválil základní údaje rozpočtu NKÚ na příští rok. NKÚ bude mít na výdaje v příštím roce 499,6 mil. Kč. Výbor vzal na vědomí, že se nepodařilo vyčlenit vhodný objekt v majetku státu na území hlavního města Prahy, ani pro tyto účely koupit jiný vhodný objekt. Vzal také na vědomí, že úřad bude své nové sídlo stavět a v té souvislosti požádal prezidenta Kalu, aby v něm ve spolupráci se sněmovní kanceláří vyčlenil prostory pro sněmovní archiv a knihovnu. Současně schválil, že se rozpočet úřadu navýší o peníze potřebné na stavbu nového sídla až v letech 2018 až 2020.

Úřad je nyní v nájmu v budově Tokovo v Praze-Holešovicích. Předešlá vláda předloni v březnu neschválila nákup nové budovy, NKÚ tehdy pokládal za nejvýhodnější nemovitost Sazky v Praze-Vysočanech. Předloni úřad podepsal na pronájem v Tokovu novou smlouvu, nájemné kleslo na 16,7 mil. Kč ročně. NKÚ předtím za šest let pronájmu budovy zaplatil 450 mil. Kč.

zpráva ČTK