Průmysl a obchod

CEEC Research: Kvartální analýza českého stavebnictví Q2/2014

Za nejefektivnější zdroj zakázek považují ředitelé stavebních společností osobní kontakty. Průměrná marže stavebních firem na zakázce je aktuálně sedm procent.  Až čtyři z deseti firem jsou ochotny vzít i zakázku s nulovou nebo zápornou marží, aby si zajistily práci, u velkých stavebních společností je to dokonce každá druhá. Polovina firem je ochotna riskovat a porušovat své interní předpisy kvůli zajištění práce pro své pracovníky.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q2/2014Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2014 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.
 
● Podle ředitelů stavebních společností se trh stále nepřizpůsobil propadu poptávky po stavebních pracích, který nastal jak u veřejných, tak i privátních zakázek. Práce je pouze pro sedm z deseti stavebních společností fungujících v Česku. Tomu odpovídá i vytížení kapacit stavebních firem, které bylo v dubnu jen přibližně tříčtvrtinové.
● Situace s korupcí se podle ředitelů stavebních firem dále zlepšila. Podle nejnovějších výsledků Kvartální analýzy českého stavebnictví potvrzuje 71 % ředitelů, že jejich firma nebyla požádána v minulém roce o úplatek při získávání zakázky (60 % v roce 2013). Historicky se tak za celou dobu sledování této problematiky jedná o nejlepší výsledek. Situace je ale rozdílná ve velkých, nebo naopak malých a středních firmách. Tři čtvrtiny malých a středních firem (75 %) uvádějí, že nebyly požádány o úplatek. Z velkých firem nebylo o úplatek požádáno pouze 58 % společností.
● Podmínky pronájmu kanceláří budou v následujících minimálně dvou letech v režii nájemníků. Na trhu je administrativních budov přebytek a developerské společnosti se chystají dodat na trh další. Poptávka ze strany zákazníků by měla růst, ale znatelně pozvolněji. Podle více než poloviny ředitelů developerských firem budou ceny nájemného v důsledku přetlaku nabídky klesat.
 
Celá Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2014 je k bezplatnému stažení zde.
tisková zpráva, wd