Průmysl a obchod

Firmě OHL ŽS loni klesl čistý zisk o více než polovinu

Pětce českého stavebnictví OHL ŽS loni klesl čistý zisk o více než polovinu na 34 mil. Kč. V roce 2012 firma vydělala téměř 80 miliónů. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu. Loňský zisk brněnské stavební společnosti je tak nejnižší od roku 2000.

Představenstvo OHL ŽS navrhuje převést 25,5 mil. Kč na účet nerozděleného zisku. Chce ale vyplácet i dividendy akcionářům, přičemž na jednu akcii podle návrhu připadne 17,5 koruny. Na výplatu akcionářům chce vyčlenit celkem 8,5 miliónu. Zbývající část ve výši 7,7 miliónu má jít do fondu sociálních výhod. O návrhu budou hlasovat akcionáři na valné hromadě, která se sejde 20. června v Uherském Ostrohu.
OHL ŽS podle informací z ledna letos plánuje růst výnosů na více než deset miliard korun. Loni výnosy firmy stagnovaly na hranici téměř devíti miliard korun. Čistý zisk společnosti má letos překročit 100 mil. Kč.
„Pro rok 2014 očekáváme posílení našich kapacit v oblasti železničních, silničních, mostních a tunelových prací,“ uvedl v lednu šéf společnosti Michal Štefl. Především má jít o zakázky v ČR, na Slovensku, v Polsku, ve státech bývalé Jugoslávie a v Rusku.
Firma se bude například ve Slovinsku jako lídr sdružení podílet na dvou zakázkách v celkové hodnotě 37 miliónů eur včetně DPH (asi jedna miliarda korun). Společně se slovinskou společností Gorenjska gradbena družba rozšíří kanalizační síť v aglomeraci severoslovinského města Kranj a napojí ji na novou čistírnu odpadních vod.
OHL ŽS zaměstnává na 1400 lidí. Oproti roku 2008, kdy začala hospodářská krize, je to o 300 pracovníků méně.

zpráva ČTK