Projekty, Průmysl a obchod

Nové divadlo v Plzni je zkolaudováno a otvírá 2. září

Plzeňské Nové divadlo v Jízdecké ulici bylo ve středu zkolaudováno a nic nebrání jeho užívání. Stavba za zhruba 880 mil. Kč bude slavnostně otevřena 2. září, zazní opera Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany. ČTK o kolaudaci nejmodernějšího divadla v zemi informoval náměstek primátora Pavel Šindelář. Výstavba Nového divadla je součástí projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015.
Novostavbu divadla tvoří dvě propojené části, tedy divadelní a provozní budova. V provozní budově jsou kanceláře, šatny souborů, zázemí technického personálu, objekt současně tvoří hlukovou bariéru od přilehlé silnice, chrání tak divadelní budovu.
Divadelní budova disponuje dvěma sály, hlavním pro 461 diváků a menší studiovou scénou pro 150 návštěvníků. Mezi jevištěm a hledištěm nebude bariéra, první řada je metr od herců. Jeviště se skládá z posuvné točny o průměru 11 metrů a z osmi 12metrových, počítačem řízených stolů, ovládaných bezhlučnou hydraulikou.
Budově divadla dominuje betonová fasáda perforovaná oválnými otvory, která je architektonickou reinterpretací opony, předělu mezi realitou dne a magickým iluzivním prostorem divadla. K jejímu vytvoření bylo třeba 100 m³ betonu, s rozměry 22×14 metrů je největší betonovou skulpturou v zemi. „Součástí konceptu je nasvícení fasády, ovládané přímo z režie divadla, fasáda se tak stává scénografickým objektem, součástí představení,“ uvedl architekt Vladimír Kružík, šéf týmu architektonické a projekční kanceláře HELIKA, která stojí za návrhem stavby. Zhotovitelem stavby je společnost Hochtief.
Plzeň je prvním městem v zemi, které po roce 1989 postavilo nové divadlo včetně zázemí.
zpráva ČTK
zdroj foto http://plzen.cz
Nové divadlo v Plzni