Projekty, Průmysl a obchod

Stát vypsal v lednu až květnu zakázky na projektové práce v celkové hodnotě 851 miliónů

Veřejní investoři vypsali v prvních pěti měsících letošního roku zakázky na projektové práce téměř za miliardu. Oproti loňsku (1,2 miliardy Kč) je však připravená částka o 21,5 % nižší. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci měsíce května 2015 ve Věstníku veřejných zakázek.

„Investoři už vybrali dodavatele na 16 procent výběrových řízení (5 procent z celkové hodnoty zakázek),“ říká Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Oproti loňskému období leden až květen vzrostl jak počet, tak i objem ukončených výběrových řízení. V prvních pěti měsících letošního roku vybrali zástupci veřejných institucí dodavatele na 193 projektových zakázek v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun. Konkrétně v květnu ukončilo také Ředitelství silnic a dálnic ČR pět velkých výběrových řízení. Jednalo se například o soutěž na dokumentaci k územnímu rozhodnutí na stavbu rychlostní silnice R11 z Jaroměře do Trutnova a z Trutnova dále na hranice nebo na stavbu obchvatu Frýdku-Místku na R48. „Navzdory proklamacím o nutnosti rozšiřovat dopravní infrastrukturu a využít maximálně evropské dotace vypsali veřejní investoři v prvních pěti měsících letošního roku o více než pětinu nižší počet zakázek na projektovou přípravu dopravních staveb. Když si uvědomíme, jak dlouhá cesta ještě vede od projektu k realizaci stavby, obávám se, že zlepšení silniční dopravy se nám neustále vzdaluje,“ komentuje tento vývoj Pavel Pilát, generální ředitel společnosti Metrostav.

„Objem vypsaných či zadaných výběrových řízení neodpovídá finančním prostředkům alokovaným z evropských zdrojů. Pokud se rychlost výběrových řízení nezvýší, hrozí nevyčerpání těchto peněz,“ upozorňuje Mário Červenka, ředitel developerské společnosti O.M.C.Invest.

tisková zpráva