Konference, semináře

Evropské setkání stavitelů ze slámy začíná v úterý v Podolí u Bouzova

European Straw Bale Gathering (ESBG) je ústřední evropskou událostí pro všechny stavitele, architekty, stavaře, vědce, vyučující i žáky zabývající se stavěním ze slámy a přírodních materiálů. Je to ideální příležitost pro výměnu aktuálních informací a setkání s evropskými kolegy.
ESBG se koná jednou za dva roky a Česká republika ho hostí vůbec poprvé, a to od 23. do 27. srpna 2011 v Centru přírodního stavitelství Permalot v Podolí u Bouzova. Přihlášeno je zatím 90 stavitelů z 22 zemí. Lidé budou moci přihlížet i výstavbě autobusové zastávky ze slámy a dalších přírodních materiálů v obci Bouzov. Hlavní program setkání je přístupný pouze registrovaným účastníkům. Jelikož hlavní program probíhá v angličtině, podrobné informace a odkaz na registraci najdete v anglické verzi internetových stránek pořadatele ZDE.
Součástí ESBG bude i jednodenní konference, která bude kromě účastníků ESBG přístupná i dalším zájemcům. Proběhne v pátek 26. srpna od 9 do 18 h a na programu je 17 krátkých přednášek na témata související se vzděláváním, výzkumem a podnikáním v oblasti stavění ze slámy. Přednášky budou simultánně tlumočené do češtiny.
Po páteční konferenci se koná na hradě Bouzov koncert plzeňské skupiny Poitín, vítěze americké ceny „Keltská hudba roku 2010“. Další veřejně přístupnou částí ESBG bude sobotní národní oslava přírodního stavění. Proběhne několik workshopů přírodního stavění, ekojarmark, na kterém bude k vidění všechno od stavebních materiálů po plenky, a v neposlední řadě také trh biozemědělců. Třetí veřejně přístupnou akcí je den otevřených dveří v českých slaměných domech, v rámci kterého si můžete prohlédnout, jak se slaměné domy staví a jak se v nich bydlí.
Podrobný program ESBG je dostupný na www.slamenestavitelstvi.cz.
wd, zpráva ČTK