Soutěže

Český ateliér Casua byl třetí v soutěži na moskevské nábřeží

Návrh českých architektů Olega Hamana, Petra Neumana, Daniela Nováka a Ivana Šacha z architektonického ateliéru Casua obsadil třetí místo v mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěži na řešení zástavby podél nábřeží Tarase Ševčenka v Moskvě. ČTK to řekla Valerie Tomanová z architektonické kanceláře. Úkolem ideové soutěže bylo najít prostorové a funkční limity zmíněné lokality. Výsledky město použije pro zadání druhého kola soutěže, v němž osloví už jen několik ateliérů, doplnila.

Návrh studia Casua uspěl u poroty v konkurenci 37 týmů, které odevzdaly svůj návrh. Vypisovatelem soutěže byl Svaz moskevských architektů ve spolupráci s developerem Moscow-City. Návrh českých architektů je založen na protikladu k výškovým stavbám na opačném břehu řeky Moskvy.
„Na vertikalitu mrakodrapů odpovídáme dvěma horizontálními zářezy do svahu. Dvěma objekty ukrytými pod zemským povrchem, které se jak dvě oční víčka otvírají směrem k obchodnímu srdci Moskvy,“ popisuje projekt architekt Petr Neumann. Plochá střecha staveb se tak stává součástí veřejného prostoru a park – tolik potřebná součást města tak nezanikne, ale naopak se zvětší.
Nový pěší most zlepšuje propojení administrativních domů s parkem a objekty na nábřeží. Fasády navrhovaných budov a všechny funkce uvnitř se orientují směrem k nábřeží, kde vzniká široká promenáda. Projekt je rozdělen na dva objekty. První je zejména kulturním a sportovním centrem s obchody a restauracemi. Vertikální komunikací je točitá rampa, která spojuje spodní úroveň přístaviště, horní úroveň vyhlídkové terasy a jednotlivá podlaží. Druhý objekt je využit zejména jako hotel a městské lázně.
Ateliér Casua založili v roce 1991 stavební inženýr Aleš Poděbrad a architekt Oleg Haman. Casua dnes vytváří projekty obytných staveb a rezidenčních komplexů, administrativních budov, objektů pro sport a rekreaci, dopravních staveb, průmyslových staveb, konverze průmyslových čtvrtí, rekonstruuje také kulturní památky.

zpráva ČTK