Průmysl a obchod

Soud potvrdil pokutu 617 000 korun od ÚOHS pro firmu Best

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 617 000 Kč od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro výrobce betonových dlaždic Best. Sankce je za pozdní nahlášení fúze se společností BETA Olomouc. ČTK to zjistila z webu soudu.

Fúzi obou firem začal ÚOHS posuzovat v dubnu 2010. Ve správním řízení zjišťoval, zda Best nevykonával kontrolu nad Betou již před tímto datem. Dospěl k závěru, že Best porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže. Bestu teoreticky hrozila pokuta až do deseti procent z ročního čistého obratu. ÚOHS v prvostupňovém řízení firmě uložil pokutu 517 000 Kč. Předseda ÚOHS Petr Rafaj ale pokutu před dvěma lety v březnu navýšil ještě o 100 000 Kč.
Dosud nejvyšší sankcí, kterou ÚOHS v této oblasti uložil, bylo 10 mil. Kč pro společnost Karlovarské minerální vody v roce 2004. Firma nerespektovala předchozí rozhodnutí ÚOHS, kterým nebyla povolena její fúze s Poděbradkou. Zhruba půlmilionovou pokutu musela zaplatit i společnost Lumius, která se zabývá obchodem s elektrickou energií a zemním plynem. Firma začala vykonávat kontrolu nad Českomoravskou energetickou, aniž k tomu měla předchozí souhlas ÚOHS.
Fúzi firem Best a Beta ÚOHS schválil v polovině roku 2010, a to i přesto, že v některých regionech získal Best významné postavení na trhu. Významné tržní podíly získal Best v oblasti výroby a prodeje betonových prvků pro venkovní architekturu. Týká se to Prahy, Pardubického, Zlínského, Moravskoslezského, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje.
zpráva ČTK