Průmysl a obchod

Změny na trhu distribuce stavebnin – Raab Karcher a Platforma pro řemeslníky mají nového majitele

Skupina Saint-Gobain prodala divizi distribuce stavebnin. Obchody Raab Karcher a Platforma pro řemeslníky v České republice získala společnost IN Group, která je provozovatelem sítě stavebnin Stavmat. Stavmat Stavebniny se po transakci stanou dvojkou na českém trhu. Za společností In Group stojí slovenský podnikatel Pavol Kollár. Podle jeho slov značka Raab Karcher na českém trhu zanikne.

Lídr slovenského trhu se stavebním materiálem získal kromě obchodů v České republice také obchody v Maďarsku. Celkem 50 poboček prodejen Raab Karcher v České republice a 30 poboček v Maďarsku spolu s třemi českými a dvěma maďarskými prodejnami Platforma získala IN Group za nezveřejněnou cenu. Podle serveru ihned.cz se cena pohybovala okolo jedné miliardy korun. Převzetí prodejen je očekávané k 1. lednu 2016.

„Přehodnotili jsme naši strategii a budoucnost působení na trhu distribuce stavebních materiálů v České republice. Se zájemci jsme vedli dlouhá jednání, ze kterých vyšel Stavmat jako nejlepší partner pro prodej divize stavebnin. Saint-Gobain se v České republice nyní intenzivněji zaměří na sektor inovativních materiálů a udržitelného bydlení,“ říká k prodeji Jakub Benda, tiskový mluvčí společnosti Saint-Gobain v České republice a na Slovensku.

Saint-Gobain, jeden z nejvýznamnějších výrobců stavebnin, bude nadále do prodejen Raab Karcher a Platforma dodávat své výrobky a z pohledu zákazníků tak nedojde ke změně v dostupnosti výrobků, na které jsou zvyklí.

„Jsme rádi, že jsme se dohodli na akvizici, která je z našeho pohledu logickým vyústěním dvacetileté strategie budování prodejní sítě. Saint-Gobain je jedním z našich největších a nejlepších obchodních partnerů a já věřím, že to tak i zůstane. Čeká nás samozřejmě období sbližování firemních kultur, při kterém se budeme jeden od druhého učit. Chtěl bych, aby se na konci tohoto procesu, který by neměl trvat déle než rok, etabloval subjekt se společným názvem Stavmat,“ komentuje transakci Pavol Kollár, předseda představenstva společnosti Stavmat.

Obě strany se dohodly, že k transakci nebudou zveřejňovat žádné další detaily.

tisková zpráva, wd