Průmysl a obchod

CEEC: V červnu vypsal stát zakázky na projektové práce za 1,4 miliardy

Zakázky na projektové práce vypsané v červnu letošního roku velmi výrazně ovlivnily vývoj analýz za první půlrok roku 2015. Celkem 66 soutěží v celkové hodnotě 1,4 mld. Kč zlepšilo bilanci minulého roku o 95,1 %, resp. o 88,4 %. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci měsíce června 2015 ve Věstníku veřejných zakázek.

V červnu rapidně přibylo státních zakázek na projektové práce. Veřejní investoři vypsali soutěže za více peněz než za prvních pět měsíců letošního roku dohromady, a to o celých 65 procent. V lednu až květnu 2015 se ve Věstníku veřejných zakázek objevily soutěže za 851 mil. Kč. V červnu mohli zájemci o projektové práce najít na webu 66 soutěží za celkem 1,4 mld. Kč. „Velmi aktivní bylo v červnu Ředitelství silnic a dálnic, které se například chystá uzavřít rámcovou smlouvu na projektové práce v celkové hodnotě 280 miliónů korun, dále hledá firmu na zhotovení dokumentace pro stavební povolení obchvatu Prahy v úseku Běchovice ‒ dálnice D1 za 68,8 miliónu korun a další,“ doplňuje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

V první polovině letošního roku bylo vypsáno celkem 160 výběrových řízení za 2,3 mld. Kč, což představuje téměř dvojnásobný nárůst počtu i objemu vypsaných zakázek oproti loňsku.

Tři čtvrtiny celkového objemu výběrových řízení vypsala ministerstva a celostátní úřady, mezi něž patří také ŘSD. S velkým odstupem následují regionální úřady a sdružení, ostatní subjekty a státní podniky. „V Česku se několik let nesoutěžila téměř žádná práce pro projekční firmy. To, že se nyní situace zdá se otočila, je celooborově vnímáno. Jsme za to velice rádi, i když většina společností bude mít v tuto chvíli problém s nedostatečnými kapacitami. Prostě je to ode zdi ke zdi, jak jsme ale u nás zvyklí. Toto je ten příjemnější extrém,“ komentuje vývoj Martin Höfler, ředitel Pudis, a. s.

Kategorie podle druhu zadavatele se meziročně vyvíjely zcela rozdílně. Počet zakázek rostl v kategorii ministerstev a dalších celostátních úřadů, regionálních úřadů a sdružení, ale klesl v kategorii ostatních subjektů. Hodnota oznámených zakázek rostla především v kategorii ministerstev a dalších celostátních úřadů v souvislosti s výše uvedenými zakázkami ŘSD.

Projektové zakázky se ale k nelibosti realizačních společností soutěží hluboko pod vyhlašovanou cenou. Ze zakázek oznámených v první polovině roku 2015 byla zatím zadána 4 procenta objemu soutěží. Konečná hodnota byla o více než třetinu (35 procent) nižší než hodnota očekávaná státními institucemi. „Stavební sektor se dostává z krize jen částečně. Bohužel cena je jediným kritériem, podle kterého státní a veřejné instituce vybírají dodavatele. Firmy ale nemohou dlouhodobě žít z úspor a pracovat s 0% marží. Na druhou stranu rozumím úředníkům, že se nechtějí nechat obvinit policií jen proto, že firmu vybrali na základě kvalitativních kritérií. Podle mě potřebujeme změnu zákona o veřejných zakázkách,“ vysvětluje Peter Dajko, generální ředitel společnosti CEMEX.

„Málokdy zadáme zakázku firmě, která nabízí značně nižší cenu, než je ta naprojektovaná. Pokud potencionální dodavatel nedokáže úspory obhájit, vyřadíme jej z výběrového řízení. Důležité je po nás solidní jednání, následná kvalita i pozáruční servis,“ konstatuje ředitel společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.

Na rizika tzv. nejnižší ceny opakovaně upozorňují také profesní komory ČKA a ČKAIT. Obě organizace nedávno představily kalkulační program pro stanovení předpokládané hodnoty projektových prací. ČKA na podzim letošního roku navíc chystá vydání manuálu pro veřejné zakázky a specializované semináře. „Jedná se o pomocnou ruku zejména veřejným zadavatelům, která spočívá ve stanovení reálné ceny stavby i ceny projektových prací, pod které je už rizikové jít. Věříme, že naše úsilí přispěje především k ochraně spotřebitele – a tím jsme v případě veřejných zakázek my všichni,“ podotýká Ivan Plicka, předseda ČKA.

V lednu až červnu 2015 bylo zatím konkrétním firmám zadáno 226 zakázek za 1,4 miliardy korun, což je o 26,3 procenta, respektive o 129,9 procenta, více než v lednu až červnu 2014. Tento růst souvisí se zakázkami ŘSD na dálnice a rychlostní silnice.

tisková zpráva