Informace výrobců

Hollywoodské řešení pro německé předměstí – hliníkové tašky a fasádní šablony Prefa na řadových domech

V projektu 92 řadových domů v brandenburském Teltownu se architekti ze studia GRAFT snažili skloubit sochařské prvky s nejmodernější architekturou. Ač byl tento projekt realizován jako nízkorozpočtový, na velkoleposti výsledné stavby to není jakkoli znát, právě naopak.

Trio architektů Lars Kruckenberg, Wolfram Putz a Thomas Willemeit založilo svou první kancelář v L.A. V roce 2001 se rozrostli a založili druhou pobočku architektonické dílny GRAFT v Berlíně. Mají za sebou řadu zajímavých projektů. Dům snů projektovali například pro Brada Pitta. V Teltownu však dokázali, že stavět rozhodně umí i pro běžného zákazníka. V projektech svých budov dokážou mistrně skloubit jak městský pohodový styl, tak i přírodní prvky. Hlavně při tom spoléhají na materiály, které odpovídají těm nevyšším technologickým požadavkům a které jsou navíc ozvláštněny zajímavými optickými efekty. Hlavní roli v jejich návrhu tentokrát sehrály hliníkové falcované tašky a fasádní šablony Prefa.

Architektura a sochařské prvky
Jedna z věcí, kterou vždy chtěli tito architekti vyzkoušet, bylo skloubení sochařských prvků a architektury. To se jim na berlínském předměstí Teltown bezezbytku povedlo především díky materiálům od společnosti Prefa. Variabilita produktů jim umožnila všech 92 řadových domů nového bytového komplexu zahalit do originálního a velmi působivého stříbrno-antracitového metalického kabátu. „Hledali jsme materiál, který se bude hodit jak pro pokrytí střechy, tak i pro obléknutí fasády,“ vysvětluje Thomas Willemeit.

Požadavky na funkčnost i design se podařilo skloubit díky kombinaci falcovaných tašek a fasádních šablon. Střešní falcované tašky o rozměru 600×420 mm i fasádní šablony o rozměru 290×290 mm v různých barevných kombinacích oslovily architekty nejenom svými technickými parametry, ale také tvárností materiálu. Ta umožňuje i takzvané „zabalení fasády přes roh“, aniž by bylo nutné použít přechodovou lištu nebo jiný opticky rušivý zakončovací a dilatační prvek.

Hliníkové tašky a fasádní šablony Prefa na řadových domech v brandenburském TeltownuHliníkové tašky a fasádní šablony Prefa na řadových domech v brandenburském Teltownu

Odlehčená fasáda
Na fasádě byl použit bezkontaktní odvětrávaný fasádní systém. Tím bylo dosaženo optimální ochrany budovy před nepříznivými povětrnostními vlivy a přehříváním v teplých letních měsících. Výstavba fasády byla provedena klasickým způsobem s použitím kotvicích prvků, spodní kovové konstrukce s tepelnou izolací, stěnových nosníků a nosných profilů, izolace a samotného opláštění fasádní šablony.

Každý z 92 řadových domů je jedinečný
Kruckeberg odhaluje, co stojí za úspěchem společnosti GRAFT: „Jde o to, poskládat jednotlivé prvky správně dohromady. Pro tento projekt to znamená pracovat se zajímavými materiály, zajistit funkčnost budovy a zároveň respektovat její okolí. To považuji za nejdůležitější. Vše ostatní se pak dostaví samo.“ Cílem architektů bylo, aby každému z 92 řadových domů dali vlastní identitu a jedinečný vzhled, a přitom dodrželi stanovený rozpočet.

Spojit všechny tyto požadavky do jediné stavby znělo na počátku stejně nemožně, jako vyřešit kvadraturu kruhu. Nakonec se ale dílo podařilo a svůj velký podíl na tom mají fasádní komponenty společnosti PREFA. Díky nim se realizace řadových domů v Teltownu stala vrcholným kouskem městské architektury.

Krása, která dává smysl
Krása není pro architekty se studia GRAFT samoúčelná, prohlašuje jasně Lars Kruckenberg: „My věříme, že krása budovy podtrhuje její jedinečnost a upoutá oko každého kolemjdoucího.“ Ve stejném duchu chce hvězdné trio architektů pokračovat i ve svém novém projektu v New Orleans, kde pod patronátem hollywoodské megastar Brada Pitta staví 150 nových unikátních domů.

Hliníkové tašky a fasádní šablony Prefa na řadových domech v brandenburském TeltownuHliníkové tašky a fasádní šablony Prefa na řadových domech v brandenburském Teltownu

Sortiment použitých výrobků PREFA
PREFA Fasádní šablona

Materiál: barevný legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm, dvouvrstvé vypalované lakování nebo práškování dle RAL nebo NCS,
Rozměr: 290x290x0,7 mm v položené ploše (12 ks v 1 m²),
Hmotnost: 2,6 kg/m²,
Pokládka: na plné bednění nebo na laťový rošt,
Upevnění: patentovaná příchytka PREFA na každou šablonu.

PREFA Falcovaná taška
Materiál: barevný legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm, dvouvrstvé vypalované lakování nebo práškování dle RAL nebo NCS,
Rozměr: 600 x 420 x 0,7 mm v položené ploše (4 ks v 1 m²),
Hmotnost: 2,3 kg/m²,
Sklon střechy: od 12 ° = 21,0 %,
Pokládka: na plné bednění (min. 24 mm silné se separační vrstvou) nebo střešní latě 50×30 mm s mezilatí,
Upevnění: dvě patentované příchytky PREFA na každou tašku (8 ks v 1 m²).

podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte